26.06.2018 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovenálie: To sa nedá opísať, to treba zažiť...

Areál amfiteátra pod Kriváňom v liptovskej obci Východná opäť na chvíľu ožil jedinečným sviatkom. V nedeľu 10. júna sa tam konal jubilejný 10. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností - Ovenálie 2018.

rn reportáž

Podujatie, ktorého cieľom je podporiť chov oviec a kôz na Slovensku, spropagovať tradičné ovčiarske gastronomické produkty a zaujímavou formou priblížiť prácu ovčiarov širokej verejnosti, zorganizoval Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku - družstvo (ZCHOK).
Vo Východnej sa tak stretli chovatelia, milovníci tradičných ovčích a kozích špecialít, remeselníci, strihači oviec i tí, ktorí si prišli vychutnať neopakovateľnú atmosféru sviatku slovenských ovčiarov. Ako uviedol Eduard Janíček, predseda prípravného výboru a podpredseda ZCHOK, Ovenálie sú výnimočné už len tým, že do Východnej prilákajú množstvo laickej verejnosti.
„Stále sú ľudia, ktorí ani nevedia, čo sa na salašoch robí a tu im to ukážeme v priebehu jedného dňa. Kým na prvých ročníkoch sa zúčastnilo zhruba tritisíc sympatizantov ovčiarstva, dnes je to bezmála už desaťtisíc ľudí, ktorí majú záujem dozvedieť sa o ovčiarstve či o práci na salaši viac. Zanedbateľný nie je ani fakt, že na týchto slávnostiach sa nepodáva iné mäso ako ovčie a jahňacie a tiež len ovčie syry zo salašov. Zo začiatku boli ohlasy, že všetci nekonzumujú ovčie mäso a treba mať v ponuke aj iné druhy mäsa. Tu som sa však nedal „zlomiť“ a podávame jedlá len z ovčieho a jahňacieho mäsa,“ konštatoval zanietený ovčiar Eduard Janíček a zároveň dodáva: „Keď desaťtisíc ľudí ochutná jedlá z ovčiny a zistí aká je to delikatesa, a o rok prídu zas, tak vieme, že sme pár ľudí naučili konzumovať toto mäso. Dúfame, že prídu aj na slovenský salaš a tam si kúpia i nejaké jahňa.“
Ovčiarsky gazdovský dvor pod Kriváňom tak návštevníkom ponúkal jedinečné zdravé výrobky z ovčieho  mäsa a mlieka. Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho či baranieho mäsa bola pripravená ovčiarska tombola s hlavnou cenou - jahňacinou na celý rok a počas celého dňa sa v keramických peciach piekli jahňatá.

Celá reportáž je uverejnená v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down