Sója je krátkodennou, teplomilnou a vlhkomilnou plodinou, preto hlavnými faktormi, ktoré limitujú možnosť jej pestovania sú teplota vzduchu, dĺžka svetelného dňa a dostatok zrážok. K tomu, aby rôzne odrody pestované na Slovensku dozreli, potrebujú rôznu sumu vegetačných teplôt v širokom rozmedzí 2 000 až 3 000 °C.
Suma vegetačných teplôt môže byť vyjadrená nielen sumou priemerných denných teplôt (čo je síce najpraktickejšie), ale celosvetovo je pri určovaní sumy vegetačných teplôt zaužívaných niekoľko upresňujúcich spôsobov, a nie je zhoda na medzinárodne jednotnom postupe.
Viac než dôležité odlišnosti
Podstatné odlišnosti sa týkajú:
Teplota klíčenia a vzchádzanie
Minimálna teplota pre klíčenie sóje je 8 až 10 °C, optimálna 15 až 22 °C. Pri dostatku vlahy rozhoduje o rýchlosti vzchádzania teplota. V biologicky širších súvislostiach sa za minimálnu teplotu klíčenia považuje už 6 - 7 °C, čo je však skôr iba veľmi teoretická hodnota. Pri 8 °C sója vzíde za 3 - 4 týždne, pri 18 °C za 7 dní. Proti jarným mrazíkom sú mladé rastlinky sóje odolnejšie ako kukurica a fazuľa, krátkodobo znesú mrazíky -1 až -2 °C (s výnimkou fazule sú ostatné strukoviny voči nízkym teplotám odolnejšie). Silnejšie jarné mrazíky -3 až -4 °C môžu mladé rastlinky sóje krátkodobo zniesť, ale aj byť nimi už významnejšie poškodené, niekedy znesú rastlinky aj viac. Avšak k poškodeniu rastliniek sóje dochádza už pri dlhšie trvajúcich nízkych teplotách okolo bodu mrazu, t. j. 0 °C. V mrazuvzdornosti môžu byť medzi odrodami značné rozdiely, niektoré odrody poškodzujú až dlhšie trvajúce mrazy okolo -5 °C.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.