09.04.2024 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovanie sóje a limitujúce faktory

Sója je krátkodennou, teplomilnou a vlhkomilnou plodinou, preto hlavnými faktormi, ktoré limitujú možnosť jej pestovania sú teplota vzduchu, dĺžka svetelného dňa a dostatok zrážok. K tomu, aby rôzne odrody pestované na Slovensku dozreli, potrebujú rôznu sumu vegetačných teplôt v širokom rozmedzí 2 000 až 3 000 °C.

Suma vegetačných teplôt môže byť vyjadrená nielen sumou priemerných denných teplôt (čo je síce najpraktickejšie), ale celosvetovo je pri určovaní sumy vegetačných teplôt zaužívaných niekoľko upresňujúcich spôsobov, a nie je zhoda na medzinárodne jednotnom postupe.

Viac než dôležité odlišnosti

Podstatné odlišnosti sa týkajú:

  • postupu ako započítať denné teploty vyššie než 30 °C, pri ktorých fotosyntéza sóje výrazne klesá (pri teplotách vyšších ako 30 °C sa navrhuje brať do úvahy len hodnotu 30 °C, o max. hranici 30 °C sa veľmi nediskutuje), resp. či je potrebné kalkulovať s najnižšími dennými teplotami 10 °C, prípadne 14 °C (pri ktorých počas intenzívneho rastu sója už významne zastavuje rast a vývoj), či 8 °C, alebo až 6 °C, kedy celkovo sója ešte vykazuje určitý rast;
  • spôsobu výpočtu. Vegetačné teploty môžu byť prepočítané jednoduchou sumou priemernej dennej teploty, t. j. teplota nameraná o 14-ej hodine, či odlišne, napr. sumou rozdielov dennej najvyššej a dennej najnižšej teploty, a teplotné nároky sóje sú potom matematicky odlišné. Pri sume efektívnych teplôt je potrebné odpočítať na každý deň ešte zmienených 10 °C, resp. pri teplotných jednotkách podľa rôznych kritérií je otáznym či 14 °C, či 8 °C, alebo len 6 °C.

Teplota klíčenia a vzchádzanie

Minimálna teplota pre klíčenie sóje je 8 až 10 °C, optimálna 15 až 22 °C. Pri dostatku vlahy rozhoduje o rýchlosti vzchádzania teplota. V biologicky širších súvislostiach sa za minimálnu teplotu klíčenia považuje už 6 - 7 °C, čo je však skôr iba veľmi teoretická hodnota. Pri 8 °C sója vzíde za 3 - 4 týždne, pri 18 °C za 7 dní. Proti jarným mrazíkom sú mladé rastlinky sóje odolnejšie ako kukurica a fazuľa, krátkodobo znesú mrazíky -1 až -2 °C (s výnimkou fazule sú ostatné strukoviny voči nízkym teplotám odolnejšie). Silnejšie jarné mrazíky -3 až -4 °C môžu mladé rastlinky sóje krátkodobo zniesť, ale aj byť nimi už významnejšie poškodené, niekedy znesú rastlinky aj viac. Avšak k poškodeniu rastliniek sóje dochádza už pri dlhšie trvajúcich nízkych teplotách okolo bodu mrazu, t. j. 0 °C. V mrazuvzdornosti môžu byť medzi odrodami značné rozdiely, niektoré odrody poškodzujú až dlhšie trvajúce mrazy okolo -5 °C.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down