07.02.2023 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovatelia a producenti cukru zabojovali o čo najvyššiu sebestačnosť

Sebestačnosť v produkcii cukru je po aktuálnej sezóne na úrovni približne 90%. Nižšiu produkciu cukru sme dosiahli kvôli extrémnemu suchu, ktoré vlani výrazne potrápilo pestovateľov. Aj napriek tomu je pozitívnou správou to, že výpadky v zásobovaní na trhu neočakávame.

Cukrovarnícka kampaň 2022/2023 bola pre 215 slovenských pestovateľov cukrovej repy a dvoch
producentov cukru veľkou výzvou. Extrémne sucho, nedostatok zrážok, pre Slovensko neobvyklé
prúdenie severného horúceho vetra spôsobilo, že porasty cukrovej repy trpeli enormným vlahovým
deficitom. Výraznejšie zrážky prišli až na konci augusta.
„Sucho spôsobilo, že priemerná úroda cukrovej repy bola v ostatnej cukrovarníckej kampani na úrovni
55,76 t/ ha. Zvládnutie klimatických zmien bolo pre pestovateľov obrovskou výzvou. Aj napriek tomu
môžeme povedať, že nižšia produkcia cukru ide na vrub počasiu, ktoré nevieme predvídať, a nie
nesprávnym rozhodnutiam pestovateľov,“ uviedol Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej
repy Slovenska (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory - SPPK).
Aktuálna cukrovarnícka kampaň 2022/2023 trvala 109 dní. Okrem sucha ju výrazne ovplyvnila aj
energetická kríza.
„Cukrovarnícke spoločnosti pred začiatkom kampane stáli pred dilemou, či kampaň začať čo najskôr
kvôli možným výpadkom dodávok zemného plynu a energií alebo posunúť úvod kampane neskôr a využiť
tak priaznivé počasie počas jesene, kedy cukrová repa naberala na cukornatosti a hmotnosti“, uviedol
Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva
cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor, a.s. /cukrovarnícky spolok je členom SPPK/.
Počas kampane sa spracovalo v oboch cukrovaroch spolu 1 088 857 ton cukrovej repy, ktoré z nej vyrobili
151 472 ton cukru.
„Hoci sme nedosiahli 100% sebestačnosť v produkcii cukru, výsledok cukrovarníckej kampane skončenej
len pred pár týždňami hodnotíme ako uspokojivý. Výpadky v zásobovaní trhu slovenským cukrom
neočakávame. Je to mimoriadne pozitívna správa pre našich spotrebiteľov“, zhodnotil Adrián Šedivý,
konateľ SLOVENSKÝCH CUKROVAROV s.r.o. v Seredi.
Vzhľadom na dôsledky klimatických zmien a nutnosť vlahy pre repu prechádza produkcia cukrovej repy
zložitým obdobím. Kľúčové je, aby sa jej pestovanie podporilo aj prostredníctvom modernizácie
závlahových sústav. Tí poľnohospodári, ktorí mohli repu zavlažovať, totiž dosiahli až 70 tonové úrody
z hektára. Rovnako žiaduce je, aby sa produkcia repy aj naďalej podporila finančnými zdrojmi aj
prostredníctvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky, vďaka čomu sa pomôže v budúcnosti udržať
sebestačnosť pre tento segment špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down