Podmienky pre ovocinársku výrobu nevyužívame, ako ďalej?

„S produkciou ovocia na Slovensku sa stále držíme na úrovni okolo 50 tisíc ton ročne, pričom spotreba je okolo 120 až 150 tisíc ton ročne. V uplynulom roku sme v produkcii jabĺk dosiahli takmer 35 tisíc ton. S čím nemôžeme byť vôbec spokojní, je významný pokles výmery ovocných sadov, každý rok o 200 až 300 hektárov.“

Zhodnotil situáciu v slovenskom ovocinárstve Ing. Marián Varga, prezident Ovocinárskej únie SR počas odborného semináru zameraného na problematiku špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku, ktorý sa uskutočnil koncom novembra 2021 v Mojmírovciach.

Podľa M. Vargu máloktorá krajina sa môže pochváliť tak dobrými podmienkami pre ovocinársku výrobu ako má Slovensko. „Avšak nevyužívame ich,“ dodal, „ovocie, ktoré sa rodí na Slovensku má výborné chuťové vlastnosti, celá Európa ho chce.“

Koho podporovať?

Podľa M. Vargu sa veľa hovorí, že pri uplatňovaní integrovaného spôsobu ochrany dosahujeme lepšie výsledky ako pri konvenčnom spôsobe pestovania: „Je to pravda. Na Slovensku sme vybudovali moderné sady s vysokou produkciou ovocia. V registri sadov evidujeme 6 500 hektárov z toho produkčných je 3 500 hektárov. Je preto záhadou, že v systéme IP sa objavilo až 5 350 hektárov oproti reálne produkujúcim sadom na výmere  3 500 hektárov.“ Upozornil, že časť ovocných sadov je bez akejkoľvek produkcie, alebo len s minimálnou produkciou. Zo 450 ovocinárov na Slovensku len 50 z nich má nejakú produkciu, respektíve vyšší stupeň produkcie dosahuje len 20 ovocinárov, ktorí sú združení v odbytových združeniach, pričom tvoria takmer 80 percent z produkcie na Slovensku. „Musíme si teda povedať, koho budeme podporovať?“ Podpory majú byť podľa M. Vargu zmysluplné s cieľom prinášať úžitok v podobe kvalitného ovocia na našich stoloch. 

Svetoví vo výrobe sadby

„Slovensko má jednu obrovskú výhodu - dovolil by som si tvrdiť, nielen v Európe, ale ani vo svete sa nenájde štát, ktorý by mal toľko kvalitného biologického materiálu - stromov, ktoré by mohli vysádzať,“ uviedol k ďalšej výhode M. Varga, „až 95 percent našej výroby - čo sú takmer dva milióny ovocných stromov, vyvezieme do zahraničia. Vysádzajú sa v celej Európe, kde sme známejší ako na Slovensku.“ Zdôraznil, že Slovensko je veľmocou  v produkcii ovocných stromov, čo málokto vie.  Naproti tomu tu na Slovensku robíme len základnú obnovu, nevysádzame nové sady. Naopak, nové sady zakladajú v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku a v ďalších európskych krajinách, pričom vysádzajú biologický materiál zo Slovenska. „My nie, navyše dve tretiny z našej spotreby ovocia musíme zo zahraničia doviesť,“ skonštatoval M. Varga.

Nedostatok ľudí v sadoch

Ďalším vážnym problémom, o ktorom sa podľa šéfa ovocinárov roky diskutuje, je nedostatok sezónnej pracovnej sily v sadoch: „Takmer 20 až 30 percent z celkovej produkcie ovocia nedokážeme pozberať. Nevieme včas urobiť rezy, prebierky ovocia, zelené práce, to všetko si vyžaduje ľudskú prácu, na ktorú je ovocinárstvo veľmi náročné.“ Už pred desiatimi rokmi ovocinári v rámci SPPK avizovali tento závažný problém, ktorý dnes dospel do kritického stavu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down