19.12.2019 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinári opäť ukázali, že v inováciách môžeme patriť k európskej špičke

Potravinárska komora Slovenska (PKS) zorganizovala 2. ročník súťaže o Cenu PKS, v ktorej sa potravinárske podniky uchádzali so svojimi výrobkami o víťazstvo v šiestich kategóriách. Do súťaže bol oproti minulému roku prihlásený dvojnásobný počet výrobkov. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj začínajúcemu potravinárovi a osobnosti potravinárstva. Informovala o tom Monika Mičúchová z PKS.

"Prvý ročník tejto súťaže bol pre nás výzvou, ten druhý už sme 'vychytali' chybičky krásy. V tomto ročníku sa nám prihlásilo omnoho viac potravinárov so svojimi výrobkami. Boli sme prekvapení z množstva prihlášok, z príbehov, ktoré nám posielajú, a produktov, ktoré boli prihlásené," povedala Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Celkovo bolo do súťaže o Cenu PKS za rok 2019 doručených 78 prihlášok. Komisia bola zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce. Spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli - tým všetkým sa hodnotiaca komisia stretla pri posudzovaní jednotlivých produktov v súťaži.
Súťažou o Cenu PKS chcú potravinári pokračovať aj v roku 2020, pričom ich ambíciou je oceniť aj tie potravinárske podniky, ktoré sa snažia pristupovať k výrobe potravín z pohľadu trvalej udržateľnosti a ochrany životného prostredia, za čo bude udelená Cena PKS v samostatnej kategórií.
Cenu v kategórii inovatívny výrobok a zároveň 1. miesto získala spoločnosť Rajo s produktom Hustý tradičný jogurt čučoriedka - baza čierna. Kategóriu reformulácia roka vyhrala spoločnosť Nestlé Slovensko so svojím výrobkom JOJO Medvedíky 30 % menej cukru. V kategórii inovácie v rámci potravín na osobitné výživové účely získala 1. miesto spoločnosť McCarter s produktom Body&Future vitamin water collagen.
V 2. ročníku súťaže o Cenu PKS bolo udelené aj špeciálne ocenenie, ktoré zvýrazňuje snahu komory pritiahnuť nových ľudí do tohto "chutného" odvetvia. PKS preto tento rok udelila dve ocenenia. Prvé ocenenie Začínajúci potravinár získala spomedzi prihlásených Lucia Harmóciová zo spoločnosti ZAMIO.
Druhé ocenenie Osobnosť potravinárstva 2019 tento rok získal Ján Kolesár zo spoločnosti Mäspoma, a to za prínos k rozvoju potravinárstva v SR. Kolesár založil spoločnosť Mäspoma v roku 1991. Z firmy so štyrmi zamestnancami sa mu podarilo vybudovať spoločnosť s viac ako 200 zamestnancami.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down