09.12.2021 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Požiadavky na stelivo v chovoch nosníc

V chovoch nosníc došlo v posledných rokoch k výrazným zmenám, vedúcim k zlepšeniu ich pohody a welfare. Medzi asi najvýznamnejšiu zmenu patrí úplný zákaz klietkových chovov v krajinách Európskej únie a pozvoľný prechod na podstielkové chovy.

Z technologického hľadiska má táto zmena hlavne vplyv na potrebu zaistenia dostatočne kvalitnej podstielky. Medzi stelivové materiály, ktoré môžeme pri nosniciach použiť, patrí napríklad seno, papier, drevené hobliny a piliny alebo piesok. Ako najvhodnejšie sa javia drevené hobliny alebo piesok.
V posledných rokoch došlo v intenzívnych chovoch nosníc k výrazným zmenám. Tieto zmeny majú smerovať k zlepšeniu pohody a welfare nosníc. Napriek tomu, prechodom na „lepšiu“ technológiu nemusí vždy dôjsť k zlepšeniu ich podmienok. Toto zlepšenie vždy závisí od zvolenia vhodnej technológie pre daný spôsob chovu nosníc a prípadne i daného hybridu.
Vzhľadom na veľké množstvo technológií chovov nosníc je dôležité vytvoriť také podmienky, ktoré čo najviac rešpektujú ich požiadavky v oblasti pohody a welfare. Medzi jeden z významných faktorov majúcich vplyv na pohodu a welfare nosníc pri prechode zo systému chovu v obohatených klietkach na chov na podstielke je voľba vhodného stelivového materiálu.

Hygienické požiadavky
Stelivo použité v chove nosníc musí okrem základných podmienok na pohodlie a welfare zvierat tiež spĺňať podmienky na zdravotnú bezchybnosť potravín. Z tohto dôvodu je dôležité, aby stelivový materiál bol čistý a neobsahoval toxické látky a rôzne chemické nečistoty, ako sú napríklad pesticídy alebo chemické konzervačné látky. Napríklad v prípade použitia materiálov z dreva, nesmie drevo obsahovať chemické konzervanty používané na jeho ošetrenie. Z látok používaných na ošetrenie dreva môžu byť pre hydinu toxické napríklad zlúčeniny medi, chrómu a arzénu.

Viac sa dočítate v článku MVDr. Miroslava Macháčka, Ph.D. z Veterinárnej a farmaceutickej univerzity Brno - v odbornom týždenníku č. 50.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down