20.07.2018 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prečo dochádza k tepelnému stresu pri kravách?

Dlhotrvajúce periódy tepla spôsobujú v mnohých maštaliach straty na výkonoch zvierat, znižujú obsah mliečnych zložiek, plodnosť a dochádza i k ďalším problémom. Stres z tepla môže v extrémnych prípadoch viesť až k smrti.

Hovädzí dobytok patrí k zvieratám s veľmi dobrými termoregulačnými schopnosťami, napriek tomu nie je schopný zachovávať striktnú homeotermiu. Dobytku, vzhľadom na jeho arktický fylogenetický pôvod, lepšie vyhovuje pobyt v prostredí s nízkymi teplotami. V prípade pôsobenia citeľného tepelného stresu môže telesná teplota týchto zvierat kolísať až o 3 °C.
Príčiny tohto javu treba hľadať najmä v disproporcii produkcie a výdaja tepla v organizme. Dobytok produkuje veľké množstvo tepla najmä z mikrobiálnej činnosti predžalúdkov a musí sa tepla zbaviť preto, aby organizmus zostal v tepelnej rovnováhe a nedošlo v extrémnych prípadoch k úhynom zvierat na prehriatie. V dôsledku relatívne malého povrchu tela kravy (6 m²) sa dobytok zbavuje nadbytočného tepla s veľkými problémami. V chladnejších podmienkach chovateľského prostredia je situácia lepšia, pretože v tomto prípade pôsobí tzv. väčší tepelný spád medzi organizmom a okolitým prostredím. To uľahčuje výdaj tepla z tela. Zóna tepelnej neutrality kráv s dojivosťou 40 litrov mlieka sa pohybuje od - 6 °C až do 20 °C. V rozmedzí týchto teplôt nemusia aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od - 30 °C do 26 °C.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 29.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down