V období január až september 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR úroveň 1018 eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2018 to predstavuje nárast o 8,6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
BRATISLAVA. Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal podľa neho v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny, kde sa priemerná mesačná mzda 897 eur medziročne zvýšila o 15,2 %. Medziročne neprišlo k poklesu priemernej mesačnej mzdy ani v jednom sledovanom odvetví.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v sledovanom období 2019 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka (1122 eur), výrobe hotových krmív (1177 eur), výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (1057 eur), výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (1236 eur), výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (1189 eur), vo výrobe hroznového vína (1039 eur), výrobe piva a sladu (1555 eur) a pri stáčaní prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov (1227 eur).
Najvyššia priemerná mesačná mzda za tri štvrťroky 2019 sa zaznamenala pri výrobe piva a sladu vo výške 1555 eur, najnižšia pri výrobe cestovín vo výške 790 eur a vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 794 eur.
/tasr/