23.01.2018 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pripravme sa na liaharenskú sezónu...

Reprodukčná schopnosť vtákov je podmienená plodnosťou oboch pohlaví. V prípade samíc to zodpovedá počtu biologicky plnohodnotných vajec s dobrými inkubačnými vlastnosťami; pri samcoch produkcii dostatočného množstva biologicky kvalitného ejakulátu s oplodnenia schopnými spermiami, spojenej so schopnosťou párenia sa s príslušným počtom samíc a cieľom získať vysoké percento oplodnených vajec.

Plodnosť samcov posudzujeme podľa percenta (%) oplodnených vajec. Oplodnenie vajíčka je zložitý biologický dej, pri ktorom dochádza k spojeniu a vzájomnému splynutiu spermie s vajíčkom a vznikne nová bunka - zygota. Tento proces ovplyvňujú: počet pohyblivých spermií, samotné vajíčko (ako veľký je terčík), vzdialenosť pohybu spermií z maternice do lievika vajcovodu a hlavne časová zhoda medzi dozrievaním vajíčka a osemenením. Vajíčko môže byť oplodnené až za 2 - 3 hodiny po párení. Jedným párením možno oplodniť viac vajíčok, pretože spermie si vo vajcovode udržujú životnosť a oplodnenia schopnosť 21 až 60 dní, v závislosti od druhu hydiny. Najlepšie výsledky sú v prvom týždni po spárení, kedy sa oplodnenosť pohybuje v rozpätí od 85 do 95 %. V oplodnenom vajíčku zároveň začína embryonálny vývoj vzniknutého zárodku. Ten je dočasne prerušený po znesení vajca, kedy sa vajce ochladí na teplotu prostredia (18 - 22 °C), táto je pre ďalší vývoj zárodku nedostatočná a vývoj zárodku sa zastaví, vzniká tzv. latentné štádium. Embryonálny vývoj pokračuje až pod kvočkou či v liahni, kde je optimálna teplota (36 - 28 °C) pre ďalší vývoj zárodku.
Prirodzené párenie vtákov je sprevádzané zložitým rituálom (tokaním), ktoré sa v prípade kúr obmedzuje len na krátky prejav správania tesne pred párením. Prirodzená páriaca aktivita hydiny spravidla vychádza od partnera.

Celý článok prof. Ing. Martina Halaja, CSc. je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 4.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down