05.09.2014 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PS Karkulka

Ide o ozimnú pšenicu k potravinárskemu a kŕmnemu využitiu z dielne NPPC VÚRV, Výskumno-šľachtiteľská stanica Vígľaš – Pstruša s purpurovým zafarbením zrna, spôsobené antokyanínmi v povrchovej vrstve zrna, zaregistrovanú na Slovensku v roku 2014.

PS Karkulka je odroda stredne odnoživá, stredne skorá, stredne vysoká a stredne odolná k vyzimovaniu. Vyznačuje sa drobným zrnom (HTZ 41,3 g) a veľmi vysokým obsahom dusíkatých látok v zrne a lepku. Taktiež vysokým a stabilným číslom poklesu a vysokou väznosťou vody múkou.

Je odolná voči listovým škvrnitostiam, klasovým chorobám, hrdzi pšeničnej. Odolnosť k fuzariózam má strednú a je menej odolná k múčnatke trávovej a k poliehaniu, preto vyžaduje ošetrenie proti poliehaniu.

Odporúčaný termín sejby je od 25.9 – 10.10, výsevok 4 milióny klíčivých zŕn v kukuričnej, repárskej a obilninárskej výrobnej oblasti a 4,5 milióna klíčivých zŕn v zemiakarskej výrobnej oblasti.

Šľachtitelia sa pri tvorbe odrody zamerali na pridané hodnoty v podobe priaznivého pôsobenia na zdravie konzumentov, ktoré je zabezpečené pôsobením obsiahnutých látok v pšenici. Farebné pšenice majú totiž v zrne antokyaníny a karotenoidy – látky s antioxidačným účinkom, ktoré vplývajú na znižovanie výskytu voľných radikálov v tele konzumenta, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, chránia pred tráviacimi a srdcovocievnymi ochoreniami, pomáhajú predchádzať rakovine. V porovnaní s bežnou pšenicou šľachtiteľ uvádza až dvadsať krát vyšší obsah antokyanínov.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down