18.10.2022 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rastúce náklady na energie nepriaznivo vplývajú na cenotvorbu mäsiarov

Rastúce náklady na energie nepriaznivo vplývajú na cenotvorbu mäsiarov. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai.

Zdôraznila, že od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine trhové ceny elektrickej energie a plynu dosiahli niekoľkonásobné hodnoty oproti dlhodobému priemeru. Nepriaznivú situáciu s veľkými obavami vnímajú aj slovenskí spracovatelia mäsa, pretože rádovo rastúce náklady na energie nepriaznivo vplývajú na ich cenotvorbu, čo bude výraznou prekážkou pri ďalšom uplatnení sa na trhu.
      Poznamenala, že mäsospracujúce odvetvie je z pohľadu tržieb najväčším potravinárskym odvetvím a zároveň tretím energeticky najnáročnejším potravinárskym odvetvím.
      "Od 1. januára 2023 už viac ako 90 % odvetvia spracovania mäsa bude nakupovať energie pre svoje potreby za spotové ceny prípadne uzatvorí kontrakty na dodávku energií za neúmerne vysoké ceny, čo z pohľadu ďalšieho fungovaniu na spoločnom trhu bude spôsobovať významnú konkurenčnú nevýhodu oproti krajinám EÚ, ktoré prijmú opatrenia v oblasti regulácie/refundácie cien energií. Slovensku reálne hrozí kolaps odvetvia spojený s prepúšťaním zamestnancov a uzatváraním výrobných prevádzok," spresnila Forrai.
      Podľa nej je nevyhnutné, aby v záujme zachovania pracovných miest, ako aj potravinovej bezpečnosti štátu Slovensko čo v najkratšom čase predstavilo konkrétne kroky a opatrenia pre riešenie energetickej krízy. "Z pohľadu Slovenského zväzu spracovateľov mäsa ide hlavne o zastropovanie cien elektrickej energie a plynu pre potravinársky priemysel. Vyzývame preto vládu SR, ako aj poslancov Národnej rady SR, aby bezodkladne konali, pretože čas sa kráti," dodala.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down