30.11.2023 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Satelitné technológie v pastevnom chove dobytka

Riadenie stáda v priebehu pastevného obdobia býva náročné, a to najmä kvôli počasiu a s tým súvisiacim obrastaním porastu. Chovateľ musí mať prehľad o tom, kde a ako sa mení množstvo a kvalita krmovín, aby sa optimalizoval prírastok hmotnosti. Pomáhať mu môžu i satelity a technológie virtuálneho oplotenia, vďaka ktorým možno nielen efektívnejšie organizovať pastvu, ale tiež prispievať k ochrane krajiny, najmä proti ohňu.

Využitie satelitných technológií je možné v mnohých oblastiach a vedci z Agricultural Research Service (ARS) sa zamerali na to, ako by sa satelitné snímky dali využiť pri predpovedaní prírastku hmotnosti dobytka na pastvinách. Podľa Seana Kearneya, vedeckého pracovníka vo Fort Collins, ich štúdia predstavila pravdepodobne ako prvá vysoko kvalitný dátový súbor, ktorý bol použitý na predikciu prírastku hmotnosti dobytka na základe satelitných snímok.
V štúdii vedci na predikciu efektivity použili satelitné snímky spolu s terénnymi pozorovaniami zo 40 rôznych pastvín vo východnom Colorade, ktoré boli na pastvu dobytka využívané po dobu 10 rokov. Úžitkovosť dobytka, konkrétne prírastok hmotnosti, predpovedali na základe množstva a kvality krmovín odvodzovanej z farebnej škály satelitného zobrazenia. Zlúčením viacerých snímok za určité časové obdobie boli vedci schopní sledovať, ako sa menila kvalita krmovín v priestore a čase a súvislosť s prírastkom hmotnosti počas letnej pastevnej sezóny. Asi len málokoho prekvapí, že najvýraznejšie bol prírastok hmotnosti ovplyvnený načasovaním zahájenia spásania porastu.
Vedci uviedli, že v rokoch, kedy satelitné snímky ukazovali výrazne zelené porasty skôr než bola zahájená pastevná sezóna, kvalita výživy klesala rýchlejšie a prírastok hmotnosti bol nižší, a to najmä ku konci pastevnej sezóny (snímky skôr v hnedých odtieňoch).

Viac sa dočítate v príspevku Ing. ANNY MIKŠOVSKÝ MARCINKOVEJ v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 49.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down