25.07.2016 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sedem „P“ pre komfort ustajnenia dobytka

Stále diskusie o tom, čo musí spĺňať dobrá, kvalitná, welfare či dokonca komfortná maštaľ sú dokladom toho, že je to aktuálna problematika a téma, ktorá môže priniesť veľa pozitívneho.

Ustajňovacie priestory pre hovädzí dobytok by mali byť: Priestorné, Plošné, Prevetrateľné, Presvetlené, Pohodlné, Práceúsporné, Priateľské ku zvieratám, plus jedno „nepéčko“ a to, investične nePlytvavé. Nie je to málo! Tých Péčok by sa dalo vyfabulovať i viac! Zo šetrení, ktoré sa v našich chovoch pred časom konali, jednoznačne vyplynulo, že maštalí, ktoré spĺňajú všetky uvedené Péčka nie je zase tak veľa. A to dokonca aj u tých nedávno vybudovaných. Skúsme si tie jednotlivé Péčka analyzovať.

Prvé Péčko sa bude zaoberať tým, čo sa ešte pred niekoľkými rokmi podceňovalo, a to PRIESTOROM, mernou kubatúrou. Keď sa pred viac než 15 rokmi odporúčalo projektantom a investorom, aby uvažovali pri novej výstavbe s kubatúrou v dimenziách 6 m3 na 100 kg živej hmotnosti, tak sme sa stretávali so spochybňujúcimi úsmevmi, ktoré boli blízko až k pohŕdaniu. Oponenti okamžite začali s argumentmi, že taký priestor (pre 650 kg ťažké kravy to činilo 39 m3) je úplne zbytočný a navyše, nebude ho možné temperovať. Kravám i personálu bude údajne zima! Pred tými 15 rokmi v našich stajniach žili kravy s celoročnou úžitkovosťou 7,5- až 9-tisíc kg mlieka. A to je však už organizmus, ktorý vytvára obrovské množstvo odpadový látok, ako sú teplo, CO2, NH3, vodná para a ďalšie. V nedostatočne a zle vetranom priestore je týmito splodinami ustajňovací priestor zaplňovaný. A to tak, že je nedýchateľný pre zvieratá i pre ľudí. Však len produkcia vodnej pary dýchaním a potením je taká, že by bola a často je blízka rosnému bodu. To, že v nevetraných maštaliach celodenne „prší“ z nezatepleného podhľadu, možno vidieť na mnohých miestach i dnes.

Celý článok bude uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 31.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down