24.04.2019 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Senážovanie bielkovinových objemových krmív

Správne technologické postupy konzervácie a skladovania objemových krmív sú nevyhnutným predpokladom výroby kvalitného krmiva a tým aj úspešného chovu hospodárskych zvierat.

Spôsob konzervácie veľmi významne ovplyvňuje produkčnú účinnosť objemových krmív. Táto závisí od koncentrácie energie, obsahu hlavných živín a špecificky účinných látok, dietetických vlastností, chutnosti a stráviteľnosti krmovín. Konzerváciu objemových krmív spravidla vykonávame silážovaním, senážovaním a sušením na seno.
Silážovanie je spôsob konzervovania krmív v šťavnatom stave. Konzervovanie krmív je kyselinou mliečnou. Kyselinu mliečnu vytvárajú baktérie mliečneho kvasenia z cukru, nachádzajúce sa v krmivách bez prístupu vzduchu. Podmienkou správneho mliečneho kvasenia je dostatok cukru, dôkladné vytlačenie vzduchu, stavba zabraňujúca prístupu vzduchu, čistota a primeraný obsah vody v silážovanej hmote. Dostatok cukru obsahuje kukurica, slnečnica, jačmeň, ovos, cukrovarské rezky. Tieto druhy objemových krmív sú  ľahko silážovateľné krmivá. Ťažko silážovateľné krmivá obsahujú viacej bielkovín a menej cukru. Patria sem  lucerna, ďatelina, strukovinoobilné miešanky, lúčna tráva.
Senážovanie je konzervovanie predsušeného, alebo značne zavädnutého krmiva bielkovinovej povahy, ktoré obsahuje 40-55 % sušiny. Konzervačným prostriedkom je oxid uhličitý a kyselina mliečna. Senáž je veľmi kvalitné objemové krmivo, ktoré má asi polovičnú výživnú hodnotu sena. Má nižšiu kyslosť ako siláž. Základným predpokladom úspešného senážovania je vhodný spôsob uskladnenia, ktorý zamedzuje prístupu vzduchu do krmiva a je vodotesný. Šťavy nesmú unikať do okolitého prostredia.

Celý príspevok prof. Dr. Ing. RICHARDA POSPIŠILA z SPU v Nitre je uverejnený v Týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 17.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down