15.11.2013 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sezóna v znamení veľkých rozdielov

Hodnotenie tohtoročnej úrody slnečnice je veľmi ťažké. Vplyvom počasia boli totiž veľké rozdiely nielen medzi jednotlivými regiónmi, ale aj medzi susediacimi podnikmi, či dokonca i v rámci jedného podniku. Uviedol to Jozef Rebro, predseda Slovenského zväzu olejninárov.

Ako ďalej poznamenal, slnečnica je už síce pozberaná, ale definitívne údaje o úrode ešte nie sú známe. „Na základe našich doterajších poznatkov to vyzerá tak, že priemerný hektárový výnos by sa mohol pohybovať na úrovni 2,35 tony, čo by bolo o 0,16 tony viac ako vlani. Celková úroda slnečnice by teda mohla dosiahnuť 195 - 200 tisíc ton,“ konštatoval J. Rebro.

Počasie, predovšetkým horúce a suché leto, nemalo vplyv len na výšku úrod slnečnice - aj v rámci jedného okresu sa výnosy pohybovali od 1,6 do 3 ton z hektára - ale tiež na olejnatosť semien.

„Olejnatosť nebola štandardná. Kým v minulom roku celá úroda slnečnice mala obsah oleja nad 44 percent, v tomto roku sa nad túto hranicu nedostalo až 42 percent z celkovej úrody slnečnice,“ povedal J. Rebro.

Avšak možno ešte viac než výška úrod či obsah oleja trápia pestovateľov nákupné ceny slnečnice. „Vzhľadom na to, že už na jar boli deklarované vysoké úrody slnečnice na Ukrajine i v niektorých ďalších krajinách mimo územia EÚ, tak postupne klesali ceny slnečnicového oleja a tým aj slnečnice. Rozdiel medzi cenou na jar a na začiatku zberu bol až 140 eur za tonu. Ceny slnečnice klesali i počas zberu a aktuálne sa pohybujú na úrovni 290 eur za tonu, kým vlani o takomto čase sa tona slnečnice predávala po 425 eur,“ konštatoval predseda SZO.

Zároveň pripomenul, že cena slnečnice je zhruba o 60 eur za tonu nižšia než cena repky, takže s jej odbytom nebol a ani nie je problém. „Žiaľ, až 90 percent slnečnice vypestovanej na našich poliach skončí v zahraničí, pretože na Slovensku chýbajú, až na jednu výnimku, spracovatelia slnečnice na potravinárske účely,“ dodáva J. Rebro.

Viac sa dočítate v 46. čísle Roľníckych novín.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down