02.08.2021 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Ako možno zabrániť hnilobe cibule?

Mnohé domácnosti si radi nakupujú vybrané druhy zelenín na zimné uskladnenie. Jednou z nich je aj cibuľa. Pri dlhšom skladovaní sa určite každý stretol s postupným znehodnotením plodov, najmä hnilobami.

Hniloby všeobecne podporuje nepravidelný prísun vody, či už zrážok alebo závlahy, pričom teplota nie je až taká rozhodujúca. Pred naskladnením treba venovať pozornosť zdravotnému stavu a prípadnému poškodeniu hubami alebo aj škodcami.

Hnitie cibule býva najčastejšie hubového, prípadne bakteriálneho pôvodu. Jedným z nich sú tzv. krčkové hniloby spôsobované hubou Botrytis allii a inými príbuznými druhmi rodu Botrytis. Huba preniká do cibule vo fáze zaťahovania listov. Následne potom pletivo počas skladovania mäkne a zahníva. Nepríjemnou skutočnosťou je fakt, že na jeseň pri naskladňovaní je napadnutie ťažko zistiteľné. Pri silnom napadnutí môže dôjsť až k úplnému znehodnoteniu. Pre napadnutie a jeho intenzitu je rozhodujúca hustota porastu. Husté a bujne rastúce porasty bývajú nápadne silnejšie poškodené ako riedke porasty.

Druhou hubou spôsobujúcou hnitie cibule je Sclerotium cepivorum, tzv. biela skleróciová hniloba. Významná je hlavne na cibuli a pažítke, najmä pri vlhkom a chladnom počasí. Optimálne teploty pre šírenie huby sú 15 – 20 ⁰C. Napadnuté rastliny vädnú, pričom korene bývajú obalené bielym vatovitým mycéliom huby. Neskôr v ňom vznikajú čierne skleróciá, ktoré môžu v pôde prežívať až 10 rokov. Na kyslých pôdach sú škody vyššie.

Tretím poškodením je tzv. fuzáriová hniloba spôsobovaná viacerými druhmi rodu Fusarium.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. STANISLAVA BAROKA z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlín - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 31

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down