27.12.2021 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Situácia v chove a spracovaní hydiny sa aj v roku 2021 neustále zhoršovala

Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a aj počas roku 2021 sa neustále zhoršovala. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Neustály rast výrobných nákladov, dlhodobý pokles odbytových cien, nárast dovozu hydinového mäsa, falšovanie označovania pôvodu hydinového mäsa prebaľovacími prevádzkami, absencia systémovej finančnej podpory sektora, nedostatočné riešenie existujúcich problémov, ako aj nedostatočná prezentácia slovenských potravín sa podľa neho aj v roku 2021 podieľali na ďalšom zhoršovaní situácie.
      "Medziročne sme zaznamenali rast výrobných nákladov v chove hydiny o 11 centov/kilogram (kg) živej hydiny z 0,82 eura na 0,93 eura. Chovatelia nosníc zaznamenali medziročný rast výrobných nákladov o 10 až 15 %. Pri vajciach z klietkových chovov sa priemerné výrobné náklady na jedno vajce medziročne zvýšili z 8 centov na 8,8 centa za kus, pri vajciach z podstielkových chovov sa priemerné výrobné náklady na vajce medziročne zvýšili z 9 centov na 10,4 centa za kus," spresnil.
      Dôvodmi rastu výrobných nákladov boli podľa jeho slov najmä rast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 20 až 30 %, rast cien jednodňových kurčiat a nosníc o 5 % a rast mzdových nákladov o 10 %. "Výrobné náklady sa zvýšili aj v sektore spracovania hydiny z dôvodu rastu ceny jatočnej hydiny, mzdových nákladov, ako aj nákladov za obalové materiály. Medziročne sa náklady na výrobu kuracích rezňov zvýšili z 3,74 eura/kg na 3,95 eura/kg," priblížil.
      "Napriek tomu, že v posledných rokoch zaznamenávajú chovatelia a spracovatelia hydiny rast výrobných nákladov, na odbytových cenách za ich výrobky sa to rovnakým spôsobom neprejavuje," dodal Molnár.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down