04.12.2017 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Škodcovia skladovaných plodín (I.)

V období skladovania rastlinných produktov sa môžu pestovatelia stretnúť s množstvom škodlivých organizmov. Škodcovia, ktorí osídľujú dopestované plodiny, pochádzajú z rôznych taxonomických skupín. Keďže ide o značné množstvo škodcov, v tejto časti článku sú popísané iba niektoré z nich.

Ak porovnáme počet hospodárskych škodcov v poľnohospodárskej výrobe a skladoch, bývajú škody na skladovaných produktoch relatívne vyššie. Dopestované poľnohospodárske produkty na poli bývajú často znehodnotené škodcami v skladiskách. Na poli pri výskyte škodcov môžu poľnohospodári vykonať niekoľko nápravných efektívnych opatrení, ktoré môžu čiastočne úrodu zachrániť pred vplyvom škodlivých organizmov. Škodcovia sa môžu do skladovacích priestorov dostať týmito spôsobmi:

  1. priamo spolu s napadnutou plodinou;
  2. činnosťou človeka (prenos škodcov na oblečení pracovníkov alebo na rôznych materiáloch či pomôckach);
  3. činnosťou iných živočíchov (hlodavcami a vtákmi, ktoré prenášajú hmyz, roztoče);
  4. aktívnym vnikaním škodcov do priestorov, ktoré slúžia na uskladnenie plodín;
  5. z miestnych zdrojov (z odpadov, zlých hygienických podmienok skladovania plodín, znečistených podláh a pod.).

Na skladovaných produktoch možno pozorovať rôzne druhy roztočov, pričom najvyšší význam sa pripisuje skladokazu múčnemu (Acarus siro). Tento kozmopolitný druh je jedným z najbežnejších a najväčších škodcov v skladoch. Vyskytuje sa najmä v krajinách mierneho pásma, bežný je v Európe, Amerike i Ázii. Okrem výskytu v skladoch alebo domácnostiach sa s ním môžeme stretnúť aj vo voľnej prírode, ba dokonca aj v norách hlodavcov. Pre škodcu je typické oválne telo, biele sfarbenie a lesk. Predná časť tela a prvý pár končatín má fialový alebo červenkasto-hnedý odtieň. Povrch tela má pokrytý krátkymi chĺpkami. Na zadnej časti tela sa nachádzajú dva páry dlhých bŕv. Vajíčko je biele, oválne a podlhovasté. Škodcu môžeme pozorovať v múke, múčnych výrobkoch, otrubách, ovsených vločkách, ale aj v sušenom ovocí, syroch, krmivách a rôznych semenách ako sú obilniny a olejniny. Pre škodcu nie je nezvyčajná ani konzumácia substrátov živočíšneho pôvodu. Škodlivosť stúpa s jeho početnosťou. Ak príde k silnému premnoženiu, dochádza k zvýšeniu teploty substrátu, v ktorom škodca žije. Pri zlých podmienkach skladovania a vlhkosti nad 15 %, dochádza k masovému výskytu skladokazu múčneho. Škodca spôsobuje zníženie klíčivosti zŕn a zhoršuje ich kvalitu pri použití na pekárske výrobky. Skladokaz múčny prenáša škodlivé mikroorganizmy. Bolo dokázané, že po konzumácii výrobkov z napadnutých plodín sa môžu prejaviť u ľudí alergické reakcie.
Roztoč ničivý (Glycyphagus (synonymum Lepidoglyphus) destructor) škodí na podobných substrátoch ako skladokaz múčny.

Viac sa možno dočítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 49.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down