18.06.2021 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sladovníci: Klimatickú zmenu zvládne Slovensko len systematickou prípravou a digitalizáciou poľnohospodárstva

Výrobcovia slovenského sladu, najúspešnejšej poľnohospodárskej komodity po prvom spracovaní Slovenska, vyzývajú agrosektor a štát na systematickú prípravu na klimatickú zmenu a digitalizáciu slovenského poľnohospodárstva. Len tak je možné zabezpečiť zvýšenie potravinovej sebestačnosti krajiny, zlepšenie ekológie a skvalitnenie života na vidieku. Tieto témy dominovali „Sladovníckemu poľnému dňu“ organizovanému Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) a Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP).

„Vidíme aj cítime klimatickú zmenu, ale nehorekujeme a nečakáme so založenými rukami. Spoločne s výrobcami osív a odborníkmi zo štátneho ÚKSÚP-u systematicky pracujeme na budúcnosti pestovania sladovníckeho jačmeňa na Slovensku. Len tak dokážeme zachovať špičkové renomé slovenského sladu. Je však nevyhnutné, aby sa na klimatickú zmenu pripravoval celý agrosektor vrátane štátu. Najefektívnejším prostriedkom okrem šľachtenia plodín na náročnejšie poveternostné podmienky je digitalizácia poľnohospodárstva. Zabezpečí sa ňou zníženie spotreby vody pri pestovaní plodín, minimalizovanie využívania chemických prípravkov a zároveň efektívnejšie používanie tých biologických, často výrazne drahších a v neposlednom rade umožnia moderné technológie dlhodobé udržanie vysokej úrodnosti pôdy na Slovensku. Štát by mal preto pri príprave nového Strategického plánu poľnohospodárstva dať dôraz na zafinancovanie digitalizácie slovenského poľnohospodárstva,“ uviedol Tomáš Ševčík, predseda Sladovníckej sekcie SZVPS. V rámci spoločného projektu SZVPS a ÚKSÚP vysiali 22 rôznych odrôd jarného sladovníckeho jačmeňa na jeseň a na jar. Výsadbu uskutočnil ÚKSÚP na svojej skúšobnej stanici vo Vranove nad Topľou priamo v teréne, v skutočných slovenských podmienkach.

„ÚKSÚP je kľúčovým partnerom pri nastavovaní zmien slovenského poľnohospodárstvo na prichádzajúcu klimatickú zmenu. Zabepečujeme štátne kontroly v rastlinnej a živočíšnej výrobe orientujeme sa na pôdu, odrody poľnohospodárskych plodín, osivá a sadivá, výživu a ochranu rastlín, vnútornú a vonkajšiu karanténu aj poľnohospodárske potreby, priemyselné hnojivá, pesticídy a krmivá. Spôsob akým pracujú na predchádzaní dôsledkov klimatickej zmeny slovenskí sladovníci je jedinou cestou ako sa vyhnúť vážnym dopadom zmien počasia a klímy na slovenské poľnohospodárstvo. Najefektívnejšou cestou ako sa štátny rozpočet vyhne obrovským nákladom na drahé záchranné akcie sú investície do prevencie a ich predchádzaniu dôslednou prípravou,“ povedala Jana Vargová, generálna riaditeľka ÚKSÚP.

„Šľachtenie a vysádzanie nových odrôd pomôže zachovať úrodné Slovensko aj do budúcnosti. Klimatológovia očakávajú, že Slovensko bude mať priemernú teplotu o dva až štyri stupne vyššiu. Počasie aké je dnes na Podunajskej nížine môžeme očakávať v Banskej Bystrici, či na Orave. Zrážky budú nerovnomernejšie a na našom území sa objavia noví škôdcovia a choroby rastlín. Na toto všetko daváme dôraz aj pri nových odrodách sladovníckeho jačmeňa. Práve sľachtenie odrôd, ktoré spotrebujú menej vody a sú odolnejšie proti chorobám je budúcnosť udržateľného poľnohospodárstva. Štát by si to mal uvedomiť a pri príprave na klimatickú zmenu podporiť aj slovenských šľachtiteľov,“ vysvetlil Rudolf Zajac, generálny riaditeľ spoločnosti OSIVO Zvolen.

„Digitalizácia poľnohospodárstva je kľúčom nielen k udržaniu a zvýšeniu potravinovej sebestačnosti Slovenska, ale aj k udržaniu potravinovej bezpečnosti, čiže dostatku potravín na výživu obyvateľstva. Výrazné klimatické zmeny totiž môžu priniesť neúrody, menej surovín pre spracovateľov aj výrazne vyššie ceny potravín. Sektory, ktoré na to nebudú pripravené môžu zo Slovenska doslova zmiznúť, pretože nedokážu čeliť konkurencii zo zahraničia. My intenzívne pracujeme na tom, aby slovenský slad spolu so slovenským pivom boli aj v budúcnosti špičkovými výrobkami, ktorými sa budú môcť Slováci aj naďalej pochváliť po celom svete,“ dodal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS). V roku 2021 plánuje sedem slovenských sladovní spotrebovať približne 390 000 ton sladovníckeho jačmeňa.

(Slovenské združenie výrobcov piva a sladu)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down