Podiel čisto slovenského hydinového mäsa v stravovacích zariadeniach, ktoré sú napojené na štátny rozpočet, teda na ministerstvách a univerzitách, je podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľmi nízky. Podľa hydinárov to potvrdil prieskum, ktorý ÚHS uskutočnila.
BRATISLAVA. Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám únia oslovila ministerstvá a univerzity s otázkami o tom, aké hydinové mäso ponúkajú svojim stravníkom. "Výsledky nás veľmi nepotešili a preukázali vlastne to, čo sme predpokladali, že je to z pohľadu slovenskej hydiny a slovenských výrobcov a spracovateľov hydiny nepriaznivé," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Organizácie, ktoré hydinárom v prieskume odpovedali, celkovo zabezpečujú jedlo pre takmer 35.000 stravníkov denne. V prípade ministerstiev štyri odpovedali s tým, že im zabezpečuje stravu externá stravovacia spoločnosť. Z prieskumu pritom podľa Molnára vyplynulo, že iba výlučne zo slovenskej hydiny sa varí v 20 % ministerstiev. "V ostatných zariadeniach varia buď iba z hydiny zo zahraničia, alebo z kombinácie slovenskej a zahraničnej hydiny," skonštatoval Molnár. Poľská hydina sa objavila podľa jeho slov v 80 % ministerstiev, česká hydina v 60 % a ďalej sa na ministerstvách objavuje tiež maďarská, dánska, francúzska či slovinská hydina. ÚHS zároveň dostala v prieskume odpovede od 29 univerzít, kde je približne 30.000 stravníkov denne. Aj v tomto prípade poskytujú univerzity podľa Molnára často stravovanie cez externé spoločnosti, a to v 53,6 % prípadov. "Výlučne iba zo slovenskej hydiny sa v prípade univerzít a ich stravovacích zariadení varí iba v 11 % zariadení," dodal Molnár. Poľská hydina sa podľa jeho slov objavila v 50 % stravovacích zariadení na univerzitách, česká hydina v 28,5 % zariadení a maďarská hydina v 21,5 %. Okrem toho sa na univerzitách ponúka aj ukrajinská či brazílska a rumunská hydina. Keď sa však hydinári bližšie pozreli na tie zariadenia, ktoré uviedli, že varia zo slovenskej hydiny alebo v kombinácii aj zo slovenskej hydiny, 46 % z nich podľa Molnára nevedelo uviesť názov slovenského spracovateľa hydiny alebo uviedlo názov firmy, ktorá nie je spracovateľskou spoločnosťou. Teda, že takáto firma napríklad len prebaľuje zahraničnú hydinu.
(tasr)