01.04.2015 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenskí obchodníci majú už povinnosť označiť krajinu pôvodu mäsa

Od dnešného dňa majú slovenskí obchodníci uvádzať pre čerstvé, chladené alebo mrazené bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu. V prípade hovädzieho mäsa povinnosť vstúpila do platnosti už skôr. Na všetkom balenom mäse sa bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v', miesto zabitia slovami 'zabité v' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod'. Zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej mäso pochádza.

"Napomôže to aj domácim producentom upozorniť spotrebiteľov na slovenský pôvod hydiny a zvýšiť lokálpatriotizmus našich domácich spotrebiteľov," zdôraznil pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
"Predajne budú preberať len správne označené mäso a pri prebaľovaní v prevádzkach potravín sa budeme riadiť tiež platnými zákonmi," reagoval pre TASR prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.
"Povinné označovanie pôvodu mäsa zlepší transparentnosť pôvodu mäsa a prispeje k lepšej informovanosti spotrebiteľov," povedal hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Peter Hajnala. Pripomenul, že v prípade nedodržania povinnosti v označovaní pôvodu hrozia podľa závažnosti prípadu sankcie od 1000 do 10.000 eur.
Najväčšie podvody v rámci Európskej únie (EÚ) sa robia v označovaní potravín. Konštatoval to pre TASR ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš. Pokiaľ si na Slovensku spotrebitelia budú chcieť kúpiť mäso podľa toho, čo skutočne obsahuje, tak podľa Bíreša nové označovanie pôvodu mäsa im prinesie potrebné informácie o tom, kde sa zvieratá chovali, kam smeroval ich vývoz a kde sa spracovali predtým, než sa dostali na pulty slovenských predajní. "Pre nás ako kontrolný orgán to určite navyšuje činnosti, pretože jedna vec je označenie a druhá, či je skutočne aj pravdivé," povedal Bíreš. Avizoval, že ŠVPS sa od 1. apríla bude špeciálne zameriavať na označenie pôvodu mäsa.
Platnosť nadobúda aj vyhláška o slovenských potravinách, ktorá umožní označovať produkty vyrobené na Slovensku a zo slovenských surovín ako slovenský produkt alebo slovenská potravina. "Takéto označovanie uľahčí spotrebiteľom orientáciu na trhu s hydinovým mäsom, ako aj inými potravinami," dodal Molnár.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down