Slovenská jahňacina sa po desaťročiach vracia na pulty našich obchodov.
RUŽOMBEROK. Konštatoval to v piatok v areáli Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský, a spoločne so zástupcami Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku i obchodníkov predstavili označenie "Zlaté jahňa – 100 % slovenské", pod ktorým ju kupujúci už v týchto dňoch nájdu celoročne v obchodných reťazcoch. Dodali, že teraz sú na ťahu spotrebitelia.
Pre nový koronavírus Taliansko, ako tradičný odberateľ jahňaciny slovenských ovčiarov, na jar uzavrelo hranice a na Slovensku nastala kríza chovateľov oviec, ktorí nevedeli svoju produkciu nikde umiestniť. To, čo sa za mesiac podarilo agrorezortu a ďalším kompetentným, prirovnal Mičovský k malému zázraku.
"Tohtoročná Veľká noc ukázala, že máme bohatú krajinu, ktorá pre pandémiu pocítila problémy s odbytom jahňacieho mäsa. Taliansko ako klasická odbytová krajina nemohla byť odbytišťom, preto sme museli riešiť, čo ideme urobiť s našim špičkovým, kvalitným jahňacím mäsom. Chceli sme ju dostať na naše stoly, ale ako? Bolo treba nájsť nejaké kanály. Pod kuratelou ministerstva a ľudí okolo ovčiarstva sme našli reálny spôsob, ako ponúknuť našu produkciu na slovenské stoly. Pochopenie sme našli u obchodných reťazcoch, a tak nielen Taliani, ale aj my oceníme zdravé, slovenské vysokokvalitné špičkové mäso," konštatoval Mičovský.
Slovenskí chovatelia, ktorí prijali pomocnú ruku agrorezortu, majú šancu prežiť. Mičovský v piatok vyzval spotrebiteľov, aby si jahňacinu kúpili a stala sa súčasťou ich stolov. Pomôžu tak zastaviť úpadok slovenského ovčiarstva a podporia jeho rozvoj. Navyše, zdravé jahňacie mäso zvyšuje imunitu.
"Pred pár týždňami bola situácia v chove oviec kritická, potrebovali sme umiestniť približne 90.000 jahniat. Oslovili sme o pomoc každého, koho sme mohli. Spustili sme mediálnu propagáciu a výsledok je neuveriteľný. Záujem o kúpu jahňacieho mäsa na Slovensku nebol roky taký výrazný. Chovateľom volajú ľudia z celého Slovenska a mnohí majú záujem jahňacinu vyskúšať prvýkrát. Máme už aj odozvy od ľudí, ktorí vyskúšali jahňacinu prvýkrát na Veľkú noc, zachutila im a teraz chcú ďalšie mäso na sezónu letných grilovačiek," reagoval v piatok Slavomír Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.