19.02.2019 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sme hrdí chovatelia dojníc

Dňa 5. februára sa uskutočnilo odborné kolokvium pre chovateľov dojníc o trendoch a víziách v chove mliečnych kráv s názvom Sme hrdí chovatelia dojníc.

ZVOLEN. Podujatie zorganizovala poradenská a obchodná spoločnosť v oblasti výživy a manažmentu hospodárskych zvierat - SK FARM Partners s. r. o. Na seminári vystúpili odborníci z tejto spoločnosti a špecialisti na výživu dojníc z Nemecka.

Prof. Dr. Manfred Hoffmann, ktorý pôsobí v oblasti praktického poradenstva vo výžive zvierat v Sasku (Sächsischer Landeskontrollverband e. V., Lichtenwalde), vystúpil s prednáškou na tému Prispôsobenie typov kŕmnych dávok dojníc klimatickým zmenám.
Ako uviedol, počet dní so zvýšenou až tropickou teplotou počas letných dní súvisiacich s globálnym otepľovaním či výskyt extrémnych príhod každoročne neustále narastá. Práve vplyv zvýšenej teploty najviac ovplyvňuje zvierací organizmus, čo sa následne negatívne prejavuje na úžitkovosti, reprodukcii, kondičnom i zdravotnom stave.

Závažnosť tepelného stresu je vo vzájomnom vzťahu úrovne okolitej teploty a relatívnej vlhkosti. Pre hodnotenie mikroklímy prostredia v objektoch pre dojnice vo vzťahu k tepelnému stresu sa využíva teplotno-vlhkostný index (THI - Temperature-humidity index). Podľa slov odborníka, oblasťou termoneutrálnej zóny je prostredie s indexom THI nižším ako 72. Ak je napr. vlhkosť vzduchu 75 % a teplota 24 °C, kravy sú už konfrontované s tepelným stresom. Klesá príjem krmiva o 10 – 20 %, v závislosti od úrovne manažmentu. Pri rozpätí THI 80 - 90 nastáva zóna silného stresu a prejavujú sa už aj negatívne vplyvy na fyziologické pochody zvierat. Pri THI 90 - 98 a pri teplote 35 °C sú zvieratá v zóne extrémne silného stresu a nad 98 im už hrozí smrť.

„Prvým základným pravidlom výživy pre prispôsobenie sa klimatickým zmenám je vytváranie rezerv v zásobách objemových krmív - smerná hodnota je vyrobiť minimálne 15 % ročnej potreby. Samozrejme, má to zaťažujúci vplyv na ekonomiku podniku, ale väčšie ekonomické škody nastanú, ak na nasledujúci rok vypadnú krmivá a bude ich (výrazne drahšie) potrebné dokupovať, prípadne zvieratá budú mať zdravotné problémy, pretože nebudú dostatočne kŕmené,“ uviedol Manfred Hoffmann a upozornil na zásady tvorby rezerv krmív pre dobytok na prípadnú kompenzáciu výpadku výnosov súvisiacich so špecifikami roka.

Celý článok je uverejnený v týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 8.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down