06.02.2014 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spoločnosť Tatrakon získala certifikát UTZ pre kakaové cereálie

Nezávislá certifikačná a inšpekčná spoločnosť Bureau Veritas Slovakia spol. s. r. o., dnes vo Vysokých Tatrách slávnostne udelila certifikát UTZ (z mayského slova utz – dobrý) spoločnosti Tatrakon spol. s. r. o. v Poprade pre extrudované výrobky, cereálie s obsahom kakaa. „Tento certifikát zaručuje konzumentom to, že v tomto prípade kakao, ktoré je v produkte, sa dá vysledovať až k farmárom a vieme, že bolo vypestované v trvalo udržateľnom poľnohospodárstve. Staráme sa o to, aby boli farmári školení, aby bolo postarané o ich zamestnancov, zasadzujeme sa tiež o ochranu životného prostredia, ale napr. aj o to, aby deti nepracovali na plantážach,“ objasnila pre TASR Eva Polakovičová z UTZ Certified.

UTZ Certified je celosvetový program a označenie pre trvalo udržateľné pestovanie kávy, kakaa a čaju, ktorý pomáha pestovateľom zavádzať lepšie poľnohospodárske metódy a viesť svoje hospodárstva výnosnejšie. Tým, že certifikát zaisťuje vysledovateľnosť pohybu produktu naprieč dodávateľským reťazcom, spojuje podľa Polakovičovej certifikované produkty s certifikovanými zdrojmi a zaručuje tak transparentnosť. Zároveň sa jednotlivé časti reťazca musia podrobovať raz ročne auditu, aby mali zákazníci skutočnú istotu, že kupujú výrobky vyprodukované v rámci trvalo udržateľného poľnohospodárstva.
„Spoločnosť Tatrakon ako prvá na Slovensku touto certifikáciou podporila trvale udržateľnú produkciu s rešpektovaním princípov správnej poľnohospodárskej praxe, ochrany životného prostredia a sociálnej zodpovednosti,“ konštatoval riaditeľ certifikačnej divízie Bureau Veritas Slovakia Stanislav Moučka s tým, že vďaka certifikácii dokáže spoločnosť preukázať pôvod svojich výrobkov, čo zvýši jej dôveryhodnosť na trhu a otvorí nové obchodné príležitosti.
Začleniť sa do certifikácie UTZ bola pre vedenie spoločnosti výzva. Cieľom získania certifikátu bola podľa konateľky Tatrakonu Kataríny Kacvinskej predovšetkým podpora trvalej udržateľnosti poľnohospodárstva a zároveň možnosť rozšírenie trhu pre cereálne výrobky produkované pod Tatrami. „Máme v pláne rozšíriť rady našich odberateľov na tuzemskom i zahraničnom trhu. Veríme, že tento krok prispeje k zvýšenému predaju cereálií,“ dodala Kacvinská. Konzervátorstvo má v podtatranskom regióne dlhoročnú tradíciu, pričom prvá písomná zmienka siaha až do roku 1931. Spoločnosť má v súčasnosti ročný obrat na úrovni deväť miliónov eur a stabilne zamestnáva asi 160 ľudí.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down