31.10.2016 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tipy pre minimalizovanie strát prasiatok

V silnom konkurenčnom prostredí, ako aj v boji so svojou vlastnou ekonomikou musí každý chovateľ ošípaných dosahovať čo najlepšie výsledky v produkcii zdravých a výkrmu schopných prasiatok. Úhyny a straty na ciciakoch predstavujú veľmi vysoké ekonomické straty.

Obdobie dojčenia patrí medzi najdôležitejšie etapy v chove a produkcii kvalitných ošípaných. Je potrebné dodržať podmienky pohody pre prasnicu, keďže od nej očakávame rýchly nástup laktácie a jej priaznivé udržanie. Ale súčasne sú neprehliadnuteľné vhodné podmienky pre novonarodené prasiatka.
Hneď po narodení prasiatka inštinktívne vyhľadávajú vemeno prasnice. Ošetrovateľ im musí v tejto činnosti aktívne pomáhať, pretože novonarodené prasiatka musia prijať mledzivo čím skôr. Zloženie mledziva zodpovedá potrebám prasiatok takmer ideálne. V porovnaní s normálnym mliekom prasnice má mledzivo takmer trojnásobný obsah bielkovín, pričom ide hlavne o gamaglobulíny. Obsah globulínov sa v mledzive rýchlo mení, už 12 hodín po oprasení sa znižuje o 75 percent. Pri ošípaných nie je možný prechod imunoglobulínov z krvi matky do plodov. K imunizácii môže dôjsť len po prijatí mledziva.
Ošetrovatelia musia tiež kontrolovať cicanie a zdravotný stav prasiatok. Nepokojná prasnica a ciciaky, ležanie prasnice na bruchu, zježená srsť ciciakov, ich chradnutie, bledosť, nezdravý vzhľad, objavenie sa hnačiek- to sú všetko indikátory, že mlieková úžitkovosť prasnice je nízka a materský vzťah prasnice ku ciciakom nefunguje.
Dôležitou stránkou starostlivosti o ciciaky je zabezpečenie sucha a tepla použitím infralampy či podlahového vyhrievania. Kontrola funkčnosti týchto zariadení je nevyhnutná k dosiahnutiu úspechu pri odstave prasiatok. Ak má prasnica mlieka dostatok, výsledkom sú spokojné prasiatka a vysoká intenzita ich rastu, čo je základným predpokladom získania životaschopných odstavčiat a v neskoršom období aj úspešne zvládnutého predvýkrmového a výkrmového procesu.

Viac v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 44.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down