27.05.2014 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úprava jadrových krmív vs stráviteľnosť živín

Ekonomická efektívnosť výroby živočíšnych potravinových zdrojov je téma, ktorá bola, je a vždy bude veľmi zaujímavá. Náklady na výživu a kŕmenie zvierat tvoria z celkových nákladov 50- až 70-percentý podiel. Jednou z možnosti ako ich znížiť, je používanie domácich krmív.

 

Hlavným zdrojom dusíkatých látok v kŕmnych dávkach a kŕmnych zmesiach pre hospodárske zvieratá je sója. Je to krmivo, ktoré sa v prevažnej miere dováža a jeho cena je veľmi vysoká. Na Slovensku by mohol do určitej miery sóju nahradiť hrach. Hrach siaty (Pisum sativum) sa vyznačuje cennými agronomickými vlastnosťami a vo výžive zvierat poskytuje kvalitné bielkoviny, predovšetkým obsah lyzínu je vysoký.

Okrem výberu krmív do kŕmnej dávky, je dôležitý aj vhodný spôsob pre ich úpravu. Úprava jadrových krmív si vyžaduje nemalé ekonomické vstupy. Zrná obilnín sú bez poškodenia perikarpu veľmi odolné voči bakteriálnemu tráveniu v bachore a živiny, ktoré obsahuje endosperm, sú prístupné pre bachorové mikroorganizmy a enzýmy až po ich rozdrvení. Na skrmovanie celých, mechanicky neupravených semien strukovín prežúvavcom existujú rozporuplné názory. Preto sme si dali za cieľ zistiť vplyv skrmovania celých zŕn obilnín, ale aj celého a šrotovaním upraveného hrachu na bilančnú látkovú stráviteľnosť živín a bilanciu dusíka u oviec.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 22.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down