V naliehavej snahe o udržateľnejší globálny potravinový systém majú hospodárske zvieratá nezastupiteľné miesto. Keďže pasúce sa kravy a ovce premieňajú vláknité rastliny, ktoré nie sme schopní stráviť, na mäso a mlieko bohaté na bielkoviny, predstavujú dôležitý zdroj potravy pre ľudí.
Pre najchudobnejších môže chov jednej kravy či niekoľkých oviec a kôz predstavovať miestne bohatstvo. Tieto plusy však prinášajú obrovské environmentálne mínusy. Štúdia z roku 2013 ukázala, že hospodárske zvieratá celosvetovo tvoria približne 14,5 % emisií skleníkových plynov, čo je viac než všetky autá a nákladné vozidlá na svete dohromady.
Práve trávením vypúšťajú do ovzdušia silný skleníkový plyn - metán (CH4). Táto dilema vedie k intenzívnemu výskumu s cieľom znížiť emisie metánu u pasúcich sa zvierat, keďže rapídne znižovanie stavov zvierat rozhodne nie je riešením. Existujúce prístupy, vrátane zlepšených praktík v chove zvierat a nedávno vyvinutých kŕmnych prísad, môžu pomôcť, ale nie v takom rozsahu, ktorý by mal významný globálny dopad. Vedci preto skúmajú iné potenciálne riešenia, ako šľachtenie zvierat s nízkou produkciou CH4 a úpravu mikroorganizmov, ktoré ho v žalúdkoch zvierat vytvárajú. Hoci bude potrebný ďalší výskum, kým tieto prístupy prinesú výsledky, môžu byť pomerne ľahko zavedené a mohli by mať značný vplyv.
Dobrou správou je, že napriek všetkému sa metán drží v atmosfére len niečo cez 10 rokov, čo je oproti storočnému oxidu uhličitému relatívne krátka životnosť. Odborníčka na výživu mliečneho dobytka Claudia Arndt, tvrdí, že zníženie metánu v nasledujúcich 20 rokoch je nevyhnutné na to, aby sme udržali globálne otepľovanie pod kontrolou.
Metánová dilema
Metán vzniká činnosťou mikroorganizmov pri rozklade organickej vláknitej hmoty v bachore bez prítomnosti vzduchu. Pri tomto procese sa vytvára veľké množstvo vodíka, ktorý je premenený na metán inou skupinou mikroorganizmov, nazývaných metanogény. Väčšina enterického metánu je zvieratami vydychovaná alebo prostredníctvom eruktácie (grgania) uvoľnená do atmosféry (100 kg/CH4/krava/rok). Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, len malé množstvo metánu sa uvoľňuje cez konečník. Prevzdušňovanie hnojných hromád na farmách alebo zachytávanie metánu na bioplyn môže týmto emisiám z časti zabrániť.
Existuje priama súvislosť medzi emisiami skleníkových plynov a zdravím zvierat. Zdravé zvieratá sú produktívnejšie a udržateľnejšie, pretože potrebujú menej prírodných zdrojov, aby prosperovali, čo vedie k nižšiemu vplyvu na životné prostredie. Najlepším spôsobom je očkovanie, prevencia pred parazitmi a zabezpečenie dostatočne výživnej potravy. To síce neznižuje produkciu metánu, ale zviera produkuje menej metánu na kilogram mäsa alebo liter mlieka, čo sa nazýva intenzita emisií. Vedci zatiaľ nemajú dostatok údajov na to, aby vedeli, o koľko by opatrenia na zlepšenie produktivity mohli znížiť intenzitu emisií na celosvetovej úrovni. Avšak niekoľko štúdií (PNAS), ktoré boli vykonané - prevažne na dobytku - naznačuje, že zníženie by mohlo dosiahnuť maximálne 10 – 15 %. Podľa správy OSN by mohlo zvýšenie produktivity a lepšie zdravie zvierat znížiť emitované emisie až o 30 %. Toto zníženie však nie je dostatočné na dlhodobú redukciu globálnych emisií.
Hayden Montgomery z Global Methane Hub zdôrazňuje, že hoci zlepšenie produktivity je dôležité, nestačí to na dosiahnutie požadovaných cieľov v znižovaní emisií metánu. Medzi aktuálne dostupné riešenia patrí syntetická kŕmna prísada 3-nitrooxypropanol (3-NOP), ktorá znižuje produkciu metánu v žalúdku prežúvavcov o viac ako 30 %. Táto prísada absorbuje vodík, ktorý by inak používali mikroorganizmy zodpovedné za produkciu metánu. Ďalšie potenciálne kŕmne aditíva, ako riasy, ktoré môžu znížiť emisie metánu až o 90 %, sa skúmajú, ale môžu byť toxické a ich bezpečnosť z dlhodobého hľadiska nie je potvrdená. Navyše, takéto prísady zvyšujú náklady bez zlepšenia produktivity, čo predstavuje výzvu, najmä pre farmárov, ktorých zvieratá sa pasú voľne. Pre pasúce sa zvieratá je kontrola emisií komplikovaná, pretože nie je jednoduché podávať tieto prísady každý deň, čo robí ich praktickú implementáciu náročnou.
Šľachtenie kráv na nízkoemisné grganie
Chov zvierat s nižšou produkciou metánu je jednou z nádejných stratégií na zníženie emisií z hospodárskych zvierat, najmä pre voľne sa pasúce druhy, ako sú ovce a hovädzí dobytok. Výskum ukázal, že existujú veľké rozdiely medzi jednotlivými zvieratami v množstve metánu, ktoré vypúšťajú, aj keď majú rovnakú veľkosť a stravu. Keďže rozdiely môžu dosiahnuť až 30 - 40 %, najlepším riešením je selektívny chov. Tieto rozdiely sú dedičné, takže výber jedincov s nižšími emisiami metánu sa môže stať súčasťou chovateľských programov. V krajinách ako Kanada, Írsko a Nový Zéland už zaviedli chovateľské programy, ktoré zohľadňujú túto vlastnosť pri výbere zvierat.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 3.