„Pokiaľ sa pozrieme na faktory, ktoré ovplyvňujú stráviteľnosť neutrálne detergentnej vlákniny (ďalej NDV), tak je to predovšetkým genetický potenciál rastlín, obsah lignínu, štruktúra vlákniny, genetický potenciál zvierat a enviromentálne faktory. Zámerom je, aby zvieratá z prijatého množstva krmiva vyprodukovali čo najviac mlieka.“
Uviedol Ing. Antonín Lopatář zo spoločnosti MilkProgres poradenstvo, s. r. o. počas odbornej konferencie spoločnosti Limagrain a dodal: „Úžitkovosť 60 kg na dojnicu a deň je dosiahnuteľná. Príkladom je mliečna farma Ever-Green-View, Wisconsin, v USA, ktorá túto priemernú úžitkovosť dosahuje.“ Podľa majiteľa farmy tajomstvom úspechu sú pracovití ľudia, dobrá genetika a kvalitné krmivo. Každá zložka vlákninového komplexu má inú stráviteľnosť, využiteľnosť a teda aj iný význam vo výžive zvierat. Vzhľadom k rôznemu charakteru týchto zložiek, je potrebné poznať ich správne pomery a limity, ktoré sú potrebné pre zabezpečenie správnej výživy prežúvavcov. NDV je považovaná za najpresnejší parameter vyjadrujúci celkový obsah vlákniny v krmive. Zahŕňa obsah celulózy, lignínu a hemicelulózy. Tento parameter je v korelácii s príjmom sušiny prežúvavcami. Hoci negatívne ovplyvňuje príjem sušiny, pozitívne vplýva na aktivitu prežúvania a rýchlosť posunu krmiva z bachora do ďalších častí tráviaceho traktu zvierat. Rýchlejší posun krmiva do tenkého čreva obyčajne umožňuje vyšší príjem sušiny, avšak vždy znižuje stráviteľnosť krmiva, pretože kratšia doba pobytu v bachore sa rovná kratšiemu pôsobeniu baktérií na krmivo. Optimálne je, ak sa obsah NDV v sušine celkovej kŕmnej dávky prežúvavcov pohybuje medzi hodnotami 28 – 35 percent.
Faktory prostredia
A. Lopatář upozornil, že už zvýšením teploty o 1°C v kritických rastových fázach rastliny, sa zhoršuje stráviteľnosť vlákniny o 0,3 až 0,7 percenta. Najhoršia je suchá a teplá jar, kedy rastliny urýchľujú vytváranie generatívnych orgánov. Výsledkom je nižšia úroda zelenej hmoty s nižším obsahom živín a vyšším obsahom vlákniny.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.