06.12.2019 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Úžitkovosť 60 kg mlieka na kravu a deň nie je utópiou“

„Pokiaľ sa pozrieme na faktory, ktoré ovplyvňujú stráviteľnosť neutrálne detergentnej vlákniny (ďalej NDV), tak je to predovšetkým genetický potenciál rastlín, obsah lignínu, štruktúra vlákniny, genetický potenciál zvierat a enviromentálne faktory. Zámerom je, aby zvieratá z prijatého množstva krmiva vyprodukovali čo najviac mlieka.“

Uviedol Ing. Antonín Lopatář zo spoločnosti MilkProgres poradenstvo, s. r. o. počas odbornej konferencie spoločnosti Limagrain a dodal: „Úžitkovosť 60 kg na dojnicu a deň je dosiahnuteľná. Príkladom je mliečna farma Ever-Green-View, Wisconsin, v USA, ktorá túto priemernú úžitkovosť dosahuje.“ Podľa majiteľa farmy tajomstvom úspechu sú pracovití ľudia, dobrá genetika a kvalitné krmivo. Každá zložka vlákninového komplexu má inú stráviteľnosť, využiteľnosť a teda aj iný význam vo výžive zvierat. Vzhľadom k rôznemu charakteru týchto zložiek, je potrebné poznať ich správne pomery a limity, ktoré sú potrebné pre zabezpečenie správnej výživy prežúvavcov. NDV je považovaná za najpresnejší parameter vyjadrujúci celkový obsah vlákniny v krmive. Zahŕňa obsah celulózy, lignínu a hemicelulózy. Tento parameter je v korelácii s príjmom sušiny prežúvavcami. Hoci negatívne ovplyvňuje príjem sušiny, pozitívne vplýva na aktivitu prežúvania a rýchlosť posunu krmiva z bachora do ďalších častí tráviaceho traktu zvierat. Rýchlejší posun krmiva do tenkého čreva obyčajne umožňuje vyšší príjem sušiny, avšak vždy znižuje stráviteľnosť krmiva, pretože kratšia doba pobytu v bachore sa rovná kratšiemu pôsobeniu baktérií na krmivo. Optimálne je, ak sa obsah NDV v sušine celkovej kŕmnej dávky prežúvavcov pohybuje medzi hodnotami 28 – 35 percent.

Faktory prostredia

A. Lopatář upozornil, že už zvýšením teploty o 1°C v kritických rastových fázach rastliny, sa zhoršuje stráviteľnosť vlákniny o 0,3 až 0,7 percenta. Najhoršia je suchá a teplá jar, kedy rastliny urýchľujú vytváranie generatívnych orgánov. Výsledkom je nižšia úroda zelenej hmoty s nižším obsahom živín a vyšším obsahom vlákniny.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down