17.04.2015 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V kuracom mäse z Poľska zistili salmonelu, z trhu sťahujú desať ton

Do predaja v troch českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Česká veterinárna inšpekcia nariadila okamžité stiahnutie zdraviu škodlivých šarží mrazených kuracích stehenných rezňov od poľského výrobcu. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Podľa hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa toto mäso dostalo do predajní v českých mestách Louny a Sadské a v obci Baška v moravskosliezkom okrese Frýdek-Místek, ako aj v jednej slovenskej predajni, ktorú nekonkretizoval.
Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých - tí totiž horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách či zvracaní. Baktéria sa do tela dostáva ústami, napríklad z potravy, riadu alebo špinavých rúk. Choroba sa prejavuje črevnými ťažkosťami. Choroboplodné zárodky sa dajú zničiť stálou teplotou vyššou ako 80 stupňov Celzia počas 15 minút pri porciovanom mäse a počas 40 minút pri kurati vcelku, napísal portál iDNES.cz.
Inšpekcia zistila salmonelu vo štvrtok (16.4.) laboratórnymi vyšetreniami balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože. Inšpekcia vydala aj varovanie v rámci európskeho systému RASFF. Za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.
Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323.
Zakúpené mäso môžu zákazníci vrátiť.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down