22.01.2015 | 05:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V kvalite potravín sme sa mierne zlepšili, naďalej je12 % nekvality

Za tri roky potravinových kontrol na Slovensku došlo k miernemu poklesu nekvality, zhodnotil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

"Nie je to síce na úrovni, ako by sme si predstavovali, v priemere je to zhruba o 2 %. Bohužiaľ, priemerná porušenosť kvality, či potravín, alebo servisu, naďalej ostáva na úrovni 12 %," čo minister považuje naďalej za vysoké číslo. "Napriek tomu mnohé subjekty potravinového reťazca urobili výrazný posun vpred, niektoré sa počas sledovaného obdobia v porovnaní s rokom 2012 zhoršili. K najvýraznejšiemu zlepšeniu v potravinovej vertikále došlo u distribútorov a dopravcov," konštatoval.
Pokiaľ priemerné percento nedostatkov u týchto distribútorov a prepravcov bolo v roku 2012 9,64 %, v roku 2014 len 1,84 %. "V tomto ukazovateli sme sa dostali do želanej hodnoty pod 2 %," zhodnotil Jahnátek. Napriek tomu stále veľké nedostatky sú v malých, stredných predajniach aj v hypermarketoch, kde je pokles nedostatkov zhruba o 2 %, konkrétne pri hypermarketoch zo 17,65 % klesli na 16,96 %.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v roku 2012 začala 2143 správnych konaní, v rámci ktorých uložila pokuty v celkovej výške 1,365 milióna eur. V roku 2014 ich počet stúpol na 3103 a pokuty sa vyšplhali na 10,512 milióna eur. Celkovo bolo v poslednom štvrťroku 2014 uložených 487 blokových pokút vo výške 15.211 eur a ukončených bolo 809 správnych konaní s pokutami v sume 2,124 milióna eur. Ďalších 259 správnych konaní sa začalo v sume 1,559 milióna eur a spustia sa aj v 356 prípadoch, za ktoré hrozí pokuta v celkovej výške 4,354 milióna eur.
"Podstatne väčší nárast správnych konaní je preto, lebo nedostatky, ktoré boli zistené na mieste, mali závažnejší charakter v roku 2014 a nebolo ich možné riešiť priamo pokutou, ale cez správne konanie, boli to závažnejšie alebo mnohokrát sa opakujúce porušenia," zhodnotil minister.
V roku 2012 ŠVPS vykonala 51.983 kontrol a zistila 14,34 %  nedostatkov, v roku 2014 pri 56.705 kontrolách klesli na 12,6 %. Najviac nedostatkov zistila potravinová kontrola mimo pracovnej doby, keď v roku 2012 pri 1285 kontrolách sa zistilo 57,35 %, čo už vtedy bolo podľa ministra pomerne vysoké percento. V roku 2014 sa zvýšil počet kontrol na 1898 a počet nedostatkov klesol na 51,21 %.
"Potravinová kobra ide takmer na 100-% zásah nekvality v podstate pri všetkých kontrolách, len z času na čas sa objaví prípad, keď nezistila nejaké nedostatky, preto aj tie čísla sú veľmi podobné," zhodnotil úspešnosť Jahnátek.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down