V Perínskych rybníkoch preventívne okysličovali vodu, zvýšilo to náklady na chov

Horúce letné dni ohrozovali ryby aj v rybníkoch pri obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Podľa porybného Mateja Grentzera sú však ryby, ktoré skončia aj na vianočnom stole, kondične zdravé. Ako pre TASR povedal, opatrenia ako okysličovanie vody zvýšilo náklady na ich chov.

„V letných mesiacoch je potrebné dať pozor na okysličovanie vody, bez toho by ryby možno uhynuli aj nám,“ reagoval na medializované správy o hromadnom úhyne rýb v moravskom regióne v Čechách.
Ako pripomenul, vysoké teploty boli aj večer. „Podstatne nám to zvýšilo náklady, lebo areátor išiel vo dne v noci. Tiež sme robili opatrenia, aby sme nemuseli vynechávať kŕmenie,“ spresnil s tým, že ak by následne ryby veľmi nakŕmili a vodu neokysličili, mohlo by ich to ohroziť. „Skôr uhynú, lebo potrebujú viac kyslíka. Hrozí udusenie,“ dodal.
Či sa zvýšenie nákladov odrazí na cene vianočných kaprov z Perínskych rybníkov, Grentzer odhadnúť zatiaľ nevedel. „Je predčasné o tom hovoriť, ešte sme pred výlovmi. Tie by sme chceli začať koncom októbra. Na kŕmenie a samotný chov rýb máme ešte mesiac. Vianočného kapra potom dáme do sádky,“ vysvetlil porybný.
Podľa jeho slov aj tohtoročné ryby sú zatiaľ veľmi pekné a zdravotne v úplnom poriadku. „Ich stav pravidelne monitoruje aj veterinárna služba. Kontrolné lovy robíme týždenne alebo pravidelne raz za dva týždne – jednak kvôli zisteniu zdravotnému stavu, aby už nebolo neskoro, ale aj kvôli tomu, aby sme vedeli, ako ryby rastú,“ povedal.
Kontrolný lov vykonáva z člna pomocou rybárskej siete. „Ryba potom pôjde na odborné posúdenie na Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, aspoň pre moju informáciu. Konkrétne táto odchytená má si okolo dvoch kíl. Prevažne sú tu ryby, ktoré od jari narástli na tri až tri a pol kilové, no najchutnejšia je táto,“ uzavrel Grentzer.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *