31.05.2016 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Včasné zastrkovanie a viazanie vinohradu

Zastrkovanie a viazanie vinohradu sú dôležité zelené práce, náročné na ručnú prácu. Nedajú sa nahradiť mechanizáciou.

Od kvality zastrkovania a viazania závisí, či vinohrad bude dostatočne vzdušný, listy budú rýchlo schnúť, slnko bude mať dostatočný prístup do vinohradu a výskyt chorôb bude čo najmenší. Preto je potrebné, aby sa k týmto prácam pristupovalo zodpovedne a nebolo nám jedno, ako sa zastrkovanie vykoná. Dôležité je, aby sa letorasty zastrčili medzi drôty vinohradu tak, aby mohol byť dobre prevzdušnený, aby odstup medzi jednotlivými letorastami a výhonkami bol do 10 cm. Na bežný meter vinohradu sa zastrkuje maximálne 8 - 10 letorastov so strapcami.
Letorasty bez strapcov sa vylamujú pred samotným zastrkovaním. Jednotlivé letorasty sa rozdeľujú tak, aby boli rovnomerne vzdialené. Tu nie je namieste ponáhľanie. Jedine pri trpezlivosti dokážeme letorasty rozdeliť rovnomerne. Často sa stretávame s tým, že táto práca sa vykonáva rýchlo, nepozorne a bez toho, aby sme si uvedomili aký veľký význam má zastrkovanie pre úrodu. Potom dochádza k tomu, že vinohrady sú zahustené úplne zbytočne a úroda má nižšiu kvalitu. Von vyrastajúce letorasty sa musia uviazať k drôtom. Používajú sa nato rôzne viazacie materiály, najčastejšie špagát alebo svorky. Medzi drôty sa zastrkujú aj letorasty, ktoré sú bez strapcov, keď sa ponechávajú na omladenie vinohradu. So zastrkovaním a viazaním letorastov sa začína v druhej polovici mája a pokračuje až do polovice júla, každých 14 dní. Nie je to jednorazová práca len na začiatku jari. Popri zastrkovaní a viazaní sa vykonávajú aj ďalšie práce ako odlistňovanie alebo snímanie a olupovanie hláv vinohradu. Tieto úkony sa dajú nahradiť mechanickým orezávaním vinohradu.   Záverom treba uviesť, že zastrkovaniu a viazaniu letorastov venujme väčšiu pozornosť než doteraz. Tieto práce majú veľký význam pre ďalší vývoj viniča. Začnime ich vykonávať včas a priebežne počas vegetácie každých 14 dní. Vinohrad sa nám zato odvďačí na úrode.
Ing. PETER DRÁČ

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down