Výroba balíkovaných siláží

Výživa hovädzieho dobytka je založená na kŕmení zvierat konzervovanými krmivami väčšinu roka, alebo pri celoročnom chove dojníc v maštaliach dokonca počas celého roka. Z tohto dôvodu je kvalita vyrobených krmív základným faktorom, ktorý priamo ovplyvňuje produkciu aj zdravotný stav zvierat.

Najefektívnejším spôsobom konzervácie objemových krmív je silážovanie. Je to proces, ktorý je založený na fermentovaní zeleného krmiva vplyvom baktérií mliečneho kvasenia. Vznikajú pri ňom kyseliny, ktoré zabraňujú znehodnoteniu krmiva, stabilizujú ho a zachovávajú jeho kŕmnu hodnotu. Pri dodržaní  všetkých technologických zásad je výsledkom fermentačného procesu kvalitná siláž s vysokou energetickou aj nutričnou hodnotou, ktorá je pre zviera chutným šťavnatým krmivom, zvyšujúcim jeho celkový príjem.
Krmivo je možné  silážovať v zásade troma spôsobmi. Prvým, najefektívnejším spôsobom, je silážovanie do silážnych žľabov. Druhým je silážovanie do plastových vakov (rukávov) a posledným spôsobom je výroba balíkovaných siláží.

Aké sú dôvody?

Výroba balíkovaných siláží je považovaná za najdrahšiu technológiu výroby siláží. Napriek tomu si našla svoje stabilné miesto aj v našich podnikoch a sú situácie, kedy je jej využívanie výhodnejšie ako ostatné spôsoby silážovania. Dôvody uprednostnenia tohto technologického systému môžu byť produkčné alebo ekonomické. K produkčným jednoznačne patrí zber menších plôch, prebytkov a poslednej kosby, ale aj limitovaný denný výkon či nižšia závislosť od počasia a vyššia flexibilita. Za opodstatnené ekonomické dôvody považujeme absenciu silážnych žľabov v podniku, prípadne malovýrobné podmienky chovov. Samotný technologický proces je zložený na zbere uvädnutého krmiva, jeho lisovaní do balíkov, zviazaní špeciálnou sieťovinou a obalení niekoľkými vrstvami strečovej samolepiacej fólie. Táto technológia umožňuje vyrobiť rovnako kvalitnú siláž ako ostatné technológie. Základom sú však kvalitné krmivo, ktoré nie je kontaminované pôdou (klostrídie), dobré počasie, bezporuchová technika a odborná obsluha, ktorá zodpovedne dodržiava technologický postup.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 1.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *