20.02.2018 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výživa a welfare v modernom chove dojníc

Inovatívne skúsenosti z chovov USA, Nemecka a Slovenska odzneli na odbornom seminári s názvom Výživa a welfare v modernom chove dojníc, ktorý 6. februára zorganizovala firma SK FARM Partners s. r. o. - poradenská a obchodná spoločnosť v oblasti výživy a manažmentu hospodárskych zvierat.

Moderné maštale a zásady komfortu kráv je problematika, ktorou sa zaoberá nemecká odborníčka Ing. agr. Christiane Brandes. Podniká v oblasti poľnohospodárskeho podnikového poradenstva a je konateľkou projektantsko-inžinierskej kancelárie InnovationsTeam Christiane Brandes, ktorá robí výstavbu maštalí pre hovädzí dobytok na kľúč - od projektu až po realizáciu po celej Európe.
Ako najdôležitejšie zásady projektu vidí dostatočnú plochu na ustajnený kus (9 m² / ks), dobrú kvalitu vzduchu a voľný prístup ku kŕmeniu a vode. Po zdvihnutí sa z ležiaceho boxu musí byť krava čistá a suchá. Komfort kráv v maštali je významným predpokladom pre vysokú mliečnu úžitkovosť a tým i pre ekonomické výsledky hospodárenia v rámci produkcie mlieka.
„Skúsenosti z praxe za posledné roky ukázali, že vďaka systematickým zmenám v oblastiach majúcich súvislosť s komfortom kráv je možné docieliť značný nárast úžitkovosti. Ten sa dá zmerať a vykazuje nárast dojivosti od 1 000 - 2 000 kg, v niektorých prípadoch až do 3 000 kg  mlieka, resp. zníženie podielu vyradených kráv, lepšie výsledky reprodukčných ukazovateľov. Vysokoprodukčné dojnice sú ako vrcholoví športovci, čo kladie tie najvyššie nároky na ich životné prostredie,“ uviedla Christiane Brandes .
ABC chovu dojníc sa opiera o tri faktory, kde A = Air (vzduch), B = Bunk (kŕmny stôl) a C = Cow Comfort (komfort kráv) a tým zohľadňuje pre kravy najdôležitejšie oblasti v stajni.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 8.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down