23.07.2019 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zachovať salašníctvo ako kultúrne dedičstvo

Vynikajúca oslava tradičného vidieka sa uskutočnila na 4. ročníku Chovateľského dňa, ktorý sa uskutočnil 14. júla v krásnom areáli skanzenu vo Vychylovke na severe Kysúc. Chovateľský deň bol zameraný najmä na prehliadku tradičných slovenských plemien hospodárskych zvierat.

VYCHYLOVKA. Hlavným odborným podujatím bol však seminár zameraný na zachovanie tradičného salašníctva. Organizátormi podujatia boli občianske združenie OZ Chováme doma pod vedením Ing. Františka Staňa, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) a Kysucké múzeum. Napriek daždivému počasiu na toto podujatie prišlo stovky ľudí z celého Slovenska a získali tam zážitky z tradičného života na vidieku.

Na začiatok po otvorení podujatia Ing. Staňom, vystúpila známa heligonkárka Vlasta Mudríková, po ktorej nasledovala svätá omša a ďalší kultúrny program s folklórnymi skupinami z Ozveny, Čierneho, zo Svrčinovca a skupina Javorinka z Kolačkova. Hlavnou atrakciou pre návštevníkov boli ukážky slovenských plemien hospodárskych zvierat, prehliadka samotného skanzenu s horskou železničkou a bohaté občerstvenie i predaj remeselníckych výrobkov.

Odborným prínosom podujatia bol najmä seminár zameraný na zachovanie tradičného salašníctva ako kultúrneho dedičstva horských regiónov. Spoluorganizátorom boli VÚC Žilina, OZ Chováme doma, Miestna akčná skupina (MAS) Terchovská dolina a ZCHOK. Po vzájomnom predstavení účastníkov seminára nasledoval vlastný program. V úvode Ing. Ján Pavlík, PhD. z VÚC ZA zdôraznil prínos salašníctva pre naše regióny a vyzdvihol prácu MAS v Terchovej pri propagácii salašníckej kultúry a aj spoluprácu so susedným regiónom v Poľsku.
Ing. Karol Herian, CSc., bývalý pracovník Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline, vyzdvihol prínos spracovania ovčieho mlieka na naše ovčie špeciality. Spomenul doterajší vývoj, spoločenský prínos a jeho význam pre zdravú výživu. Uviedol, že je chvályhodné, že sa na Slovensku už začínajú oživovať aj tradičné zrejúce ovčie syry.
Veľmi zaujímavé prezentácie o našom súčasnom salašníctve mal koordinátor projektu Trasa valašskej kultúry Mgr. Peter Madigár z MAS Terchovská dolina, a po ňom i Piotr Kohut, bača z Koniakowa, ktorý pracuje aj pre Centrum regionálneho produktu a pastierstva v Poľsku.
Do problematiky sa aktívne zapojili i vedúci predstavitelia ZCHOK. Zo seminára vzišlo viacero podnetov na oživenie nášho ovčiarstva, na zastavenie znižovania počtu chovateľov oviec a aj znižovania počtu tradičných salašníckych výrob. Účastníci seminára konštatovali, že bude potrebné vyvinúť podstatne väčšie úsilie, aby ovčiarstvo u nás neupadalo, ale aby sme mohli naďalej udržiavať a rozvíjať naše ovčiarske tradície. Zástupca VÚC ZA Ing. Ján Pavlík i Mgr. Peter Madigár prisľúbili ovčiarom na Slovensku, že spolu s ďalšími zainteresovanými organizáciami dajú podnety nadriadeným orgánom na postupné riešenie na rozvoj ovčiarstva, ovčiarskych tradícií i tradičných ovčích výrobkov na Slovensku.
Celkovo možno Chovateľský deň vo Vychylovke hodnotiť veľmi dobre, za čo patrí veľká vďaka všetkým  organizátorom podujatia. Každý účastník si tam prišiel na „svoje“ a obohatil svoje poznatky aj o naše tradičné plemená zvierat a o spôsob života na vidieku. Smelo možno konštatovať, že podujatie bolo vynikajúcou oslavou a aj propagáciou tradičného vidieckeho života.

Ing. KAROL HERIAN, CSc., Žilina

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down