Značkové jahňacie z farmy až k zákazníkovi

Španielsko je najväčším producentom oviec spomedzi členských krajín EÚ, aj keď aj tu počet oviec v posledných rokoch klesá.

Ku koncu roka 2022 ich tu bolo takmer 14,5 milióna, čo je historické minimum. Od roku 2010 sa počet oviec znížil o 4 milióny kusov.

Hlavnými oblasťami chovu oviec v Španielsku sú regióny Kastília, Aragónsko, Extremadura a Andalúzia. Skupina poľnohospodárskych novinárov z EÚ, členov siete AgPress, navštívila región Aragónsko v rámci projektu návštevy španielskych fariem organizovaných Európskou komisiou v novembri minulého roka. Jedna z návštev viedla na farmu Villanueva de Gállego, neďaleko Zaragozy, ktorej majiteľom je 61 ročný Antonio Enfedaque.

Čiastočne tradície, čiastočne najmodernejšie technológie

Antonio Enfedaque sa venuje chovu zvierat celý život. Pôvodne choval hovädzí dobytok, ktorý zanechal v roku 1980, keď Španielsko vstúpilo do Európskej únie. Vtedy sa očakávalo, že sa sektor oviec stane budúcnosťou živočíšnej výroby v Španielsku. Dnes sa spolu so svojimi dvomi synmi, ktorí sú vo veku 29 a 23 rokov spoločne sa starajú o 3000 oviec v extenzívnom chove na produkciu mäsa, ktoré sa predáva pod chráneným európskym zemepisným označením (CHZO) Ternasco de Aragon. Antonio je aktívnym členom družstva chovateľov Oviaragon - Grupo Pastores Cooperative, ktoré združuje 800 chovateľov z regiónu, ktorí pasú 500 000 oviec na 1 milióne ha pôdy v 400 obciach!

Ovce sa pasú vonku celoročne, na jar a v lete v horách, kde sú prirodzené trávnaté pasienky a v zime sa sťahujú dole do okolia fariem, kde je potrebné pasienky zavlažovať, aby na nich bol dostatok potravy pre zvieratá. Pozemky patria obciam, ktoré chovatelia môžu využívať a obce si ich využívanie samé riadia. Antonio so synmi využíva vo svojej obci 900 ha a v susednej ďalších 300 ha. „S klimatickými podmienkami a množstvom zrážok, ktoré v tomto regióne máme k dispozícii, môžeme využívať na pestovanie krmovín pod závlahami len polovicu pôdy, aby sme druhú mohli nechať úhorom, čo je v tomto regióne tradícia,“ hovorí Antonio.

Pri práci sú veľkou pomocou vycvičené pastierske psy, ktoré presne vedia, ako stádo prehnať z jedného pasienka na druhý. Na ochranu stád proti útokom vlkov však psy nestačia. Zvláštny druh vlka, ktorý nie je pôvodným plemenom, je to kríženec talianskeho a pravdepodobne francúzskeho vlka, preto ani nie je zákonom chránený, sa sem dostal cez Pyreneje a chovateľom spôsobuje škody podobne ako u nás. Elektrické ohradníky, ktoré sa predávajú, majú výšku 1,5-2 m, čo pre vlky nie je žiadna prekážka. Chovatelia preto vyskúšali postaviť ďalší plot vo vzdialenosti 2 m od elektrického, čo sa zatiaľ zdá, že pomáha.

Takisto tak, ako u nás, je veľmi ťažké nájsť zamestnancov na pasenie oviec, alebo získať nasledovníkov. „Mne sa to našťastie podarilo,“ hovorí Antonio Enfedaque a pokračuje: „Moji synovia so mnou pracujú a chcú v tom aj pokračovať. Ako pozorujem u kolegov, synovia väčšinou zostanú na farmách kým sú slobodní, alebo ak si nájdu ženu, ktorú tiež táto práca zaujíma. Ak nie, nevydrží buď syn na farme, alebo manželstvo. Je to pochopiteľné, je to práca na 365 dní v roku.“

Časť práce pri chove oviec sa drží tradícií, časť využíva najmodernejšie technológie. Družstvo chovateľov sa zapája do medzinárodných projektov, kde napríklad testovali váženie oviec pomocou umelej inteligencie. Takisto využívajú mikročipy, ktoré poskytujú farmárovi podobne ako pri dojniciach údaje o pohlaví, hmotnosti, veku, zdravotnom stave a ďalšie a farmár ich zobrazí pomocou čítačky, a zároveň ich má sumarizované v počítači, kam sú automaticky odosielané.

Fakty a čísla o farme:

• celkový počet zvierat: 3 000 oviec a 4 kravy na Antoniovej aj synovej farme. Čoskoro k nim pribudne 16 ďalších kráv,

• na farmách pracuje Antonio, jeho dvaja synovia a ešte jeden stály zamestnanec, v priemere sa zvieratám venujú 14 – 15 hodín denne,

• ovce a pastieri sú vonku na poli 12 mesiacov v roku, každé stádo oviec na pasenie vedie pastier,

• Investície: Pred 7 rokmi bola postavená nová maštaľ s automatizovaným systémom kŕmenia zvierat (z vlastných prostriedkov a bankového úveru)

• Ročný obrat v roku 2022: 250 000 EUR, za rok 2023 zatiaľ nie je známy, ale s nárastom cien jahňacieho mäsa by mal byť vyšší.

Združovanie tu má pre chovateľov obrovský prínos

Pastores Grupo Cooperativo je jedným z popredných družstiev v sektore oviec v Európe. Vzniklo v roku 1981 a odvtedy svojim členom – chovateľom oviec aj dobytka poskytuje služby bez ohľadu na ich veľkosť a vzdialenosť od sídla družstva. Členovia sa venujú chovu zvierat a poskytujú im tú najlepšiu starostlivosť, aby dosiahli produkt najvyššej kvality. Družstvo im zabezpečuje poradenstvo a služby od 30 veterinárnych lekárov, pomáha im riešiť problémy poskytovaním právnych služieb, a realizuje spoločný nákup vstupov, ktorý je vo väčších množstvách výhodnejší a bez starostí.

Družstvo Oviaragon vyvinulo vlastný rad kŕmnych zmesí s využitím prírodných zložiek, ktoré je vhodné pre každé vývojové štádium a typ jahniat. Takisto má sekciu výskumu a genetického zlepšovania (UPRA) zaručuje kontinuitu autochtónnych plemien, výber najlepších zvierat a zvyšovanie produktivity fariem.

„Jahňacina par excellence“

Pastores Grupo Cooperativo je zároveň hlavným výrobcom a predajcom Ternasco de Aragón (CHZO), najpredávanejšieho jahňacieho mäsa v Španielsku, ktoré pochádza z troch pôvodných plemien: „Rasa Aragonesa,“ „Ojinegra de Teruel“ a „Roya Bibilitana¨. Jahňatá sú kŕmené materským mliekom počas prvých 45 dní a potom krmivom a obilninami. Porážajú sa vo veku menej ako 90 dní s hmotnosťou od 8 do 12,5 kg. Celý proces, kým sa mäso dostane na stôl zákazníka, spĺňa najprísnejšie hygienické a zdravotné normy. Je to najzdravšie jahňacie mäso vďaka nízkemu obsahu tuku a nízkemu obsahu cholesterolu. Ide o jemné, chutné mäso vynikajúcej kvality, ktoré sa predáva hlavne ako stehno, pliecko a rebrá. „Naše družstvo zabezpečuje aj výskum, technologické inovácie a vývoj nových produktov, aby sme na trhu dokázali konkurovať produktom najvyššej kvality a aby sme oslovili aj mladých ľudí produktmi, ktoré sú použiteľné v moderných spôsoboch stravovania ako fast food, street food alebo hotové jedlá. Výrobky predávame po celom Španielsku a vyvážame do niekoľkých európskych krajín, pričom ročne distribuujeme viac ako 6 000 ton a riadime celý proces, z poľa až na stôl,“ hovorí Diego Franco, marketingový manažér družstva.

Vlastné spracovanie aj predaj

Potreba plánovať predaj, zjednotiť dokrmovacie fázy prírodným krmivom a poskytnúť zákazníkom aj spotrebiteľom záruky, viedla družstvo k realizácii záverečnej fázy výkrmu vo vlastných strediskách, kde sa jahňatá klasifikujú a majiteľ zvierat dostane zaplatené podľa hmotnosti a kvality. Homogénne šarže sa pripravujú na predaj podľa potrieb rôznych zákazníkov.

Oviaragon má v súčasnosti 9 regionálnych výberových a výkrmných stredísk s kapacitou pre viac ako 50 000 jahniat. Všetky sú vybavené softvérom, ktorý riadi stav všetkých kotercov: počet jahniat, dennú rýchlosť prírastku a veľkosť vrstvy tuku.

Družstvo vlastní aj nový moderný bitúnok a baliareň, kde dokážu vyrobiť až 15 000 kg jahňacieho mäsa za 8-hodinovú pracovnú zmenu.

Deň po spracovaní je mäso k dispozícii na predajných miestach u odberateľov (veľkoobchody, mäsiarstva, reštaurácie a veľké distribučné centrá), aby sa k zákazníkovi dostalo so všetkými svojimi vynikajúcimi vlastnosťami, neporušené a s dodržaním maximálnych požiadaviek na bezpečnosť potravín.

MALVÍNA GONDOVÁ

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down