Brojlery – kurčatá chované na mäso, sú najpočetnejšie hospodárske zvieratá. Výživové hodnoty, dietetické vlastnosti a v neposlednom rade aj prijateľná cena spôsobili, že kuracie mäso už na Slovensku nie je sviatočnou záležitosťou, ale pravidelným obedom v rôznych úpravách v domácnostiach a najčastejšou ponukou na jedálnych lístkoch v stravovacích zariadeniach.
Kvôli tomu, aby náš spotrebiteľ dostával len kvalitné mäso z brojlerových kurčiat, dbajú slovenskí veľkochovatelia na všetky okolnosti, ktoré na to majú vplyv.
A tak popri tradičných kurčatách s vysokým kvalitatívnym štandardom si môže zákazník vybrať aj z ponuky tzv. prémiového kuracieho mäsa. Do tejto kategórie patria kurčatá, chované v systéme welfare, teda v lepších životných podmienkach. Dobré welfare tvoria tri základné zložky: fyzická a psychická pohoda zvierat a prirodzený spôsob života. Čo to znamená pre kurčatá, chované na Slovensku v systéme welfare?
Okrem iného je to:
- dlhšia doba výkrmu; minimálne 40 dní, prípadne 49 dní pri pomaly rastúcich hybridoch;
- menšia hustota kurčiat v halách, ktorá pre ne znamená väčšie pohodlie;
- tieto kurčatá podliehajú pravidelnej kontrole;
- sú chované bez akéhokoľvek stresu;
- majú zabezpečený dostatok svetla;
- majú bezproblémový a neustály prístup ku krmivu a k vode;
- sú kŕmené iba najkvalitnejšími krmivami, bez antibiotík a bez rastových hormónov.
Hydinové mäso z kurčiat, chovaných na Slovensku v systéme welfare, sa vyznačuje tým, že:
- obsahuje zdraviu prospešné vitamíny a živiny;
- je vyzretejšie s s lepšou štruktúrou a kvalitou svaloviny;
- po tepelnej úprave je kvalitnejšie ako štandardné hydinové mäso;
- po upečení má lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu;
- po upečení je šťavnatejšie, krehkejšie a jemnejšie;
- má pridelenú Značku kvality SK.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)