Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že hovädzie mäso je u nás menej obľúbené ako mäso z ostatných druhov zvierat.
Je to spôsobené rôznymi názormi, ktoré ovplyvňujú konzumenta, ako napríklad, že hovädzie mäso obsahuje veľa cholesterolu, preto je menej zdravé, alebo v poslednej dobe často diskutovaná otázka choroby tzv. šialených kráv.
V neposlednej miere tiež výčitka, že hovädzie mäso je po tepelnej úprave tvrdé a preto nevhodné na konzum, lebo spôsobuje tráviace problémy. Tieto názory však vychádzajú z predsudkov z radu konzumentov, ktorí majú negatívne skúsenosti s hovädzím mäsom, alebo zo slabej informovanosti a tiež nevedomosti o kvalite hovädzieho mäsa. Je preto na mieste informovať konzumenta, aké ukazovatele vplývajú na kvalitu hovädzieho mäsa, na jeho prípravu, aby sa hovädzie mäso stalo obľúbenejším a žiadanejším.
Ktoré ukazovatele vplývajú na výber hovädzieho mäsa, sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 15.
Ing. KVETOSLAV ZAUJEC, PhD.
CVŽV Nitra