Hodnotiť pôsobenie novelizovaného zákona o potravinách v praxi, ktorý nadobudol účinnosť v apríli 2014, bude objektívne možné až po určitom časovom odstupe. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
BRATISLAVA. "Prevádzkovatelia, ktorí predávajú potraviny konečnému spotrebiteľovi a obrat z ich predaja dosiahne minimálne 10 miliónov eur v predchádzajúcom kalendárnom roku, majú povinnosť každoročne dvakrát zaslať Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR polročný výkaz o percentuálnom podiele obratu z predaja potravín vyrobených v SR na celkovom obrate z predaja všetkých potravín spolu za predchádzajúci kalendárny polrok," pripomenul.
Polročný výkaz podľa neho musia zverejniť na svojom webovom sídle a čitateľne na viditeľnom mieste pri vstupe určenom konečnému spotrebiteľovi do každej prevádzkarne najmenej vo formáte A3.
"Agrorezort síce prezentoval, že z hlásení obchodných reťazcov za prvý polrok 2014 vyšiel nárast predaja domácich potravín až na úroveň 63 %, ale máme vážne obavy, že ide o sumarizáciu údajov za predaj tovaru od všetkých slovenských dodávateľov, teda aj takých, ktorí nemusia byť jeho výrobcami," podčiarkol.
Reálny predaj tovaru iba od domácich producentov by bol podľa Semančíka z hľadiska podielu asi oveľa bližšie pri 50-% hranici, okolo ktorej osciluje už niekoľko rokov. "Zásadnejší prelom sa určite nedá dosiahnuť iba jedným zákonom alebo novelou, ale celou sériou systematických krokov, vrátane práce so spotrebiteľom," dodal.
(tasr)