29.05.2015 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kde iní sejú repku, my MARATHON!

Úspešné pestovanie repky závisí od mnohých faktorov. Jedným z prvých, avšak veľmi dôležitých, je správny výber odrody. Každý pestovateľ chce dopestovať čo najvyššiu úrodu. Samozrejme, každý má iné podmienky, či už myslíme pôdno-klimatické alebo agronomické. Jedny i druhé spolu vytvárajú potenciál, prípadne stanovujú limity produkcie.

Popri kvalitne zvládnutej agrotechnike, bez ktorej si už v dnešnej dobe pestovanie repky len ťažko predstaviť, sú najkolísavejším faktorom práve poveternostné podmienky. Tie dokážu prejaviť svoju silu či už v pozitívnom, ale častejšie bohužiaľ v negatívnom smere. Vlaňajší rok bol pre ozimnú repku z tohto hľadiska mimoriadne priaznivý, priemerná úroda na Slovensku dosiahla historickú hodnotu 3,6 t/ha. Svoju zásluhu na tom má tiež zlepšenie pestovateľskej technológie, ktorá za posledné obdobie určite pokročila. S tým je spojené i pestovanie hybridných odrôd, ktoré, síce pomalšie ako v západných krajinách, ale predsa, tvoria základ osevného postupu a ich zastúpenie na pestovateľských plochách je už viac ako 70%.

Nie každý hybrid je však hneď zárukou úrody a úspechu, aj tu je veľmi dôležité dbať na správny výber. RAPOOL, ako európska jednotka na trhu s osivami ozimnej i jarnej repky, má vo svojej ponuke širokú paletu hybridov pre rozmanité pestovateľské podmienky.

No jeden z nich vyniká – MARATHON.

Na Slovensku sme tento hybrid uviedli na trh v roku 2012 vo veľmi limitovanom množstve. O dva roky neskôr, čiže na jeseň 2014 sa z neho stala najpestovanejšia odroda na našom trhu (prieskum trhu, Kleffmann). MARATHON je bezpochyby najúspešnejší hybrid nielen na Slovensku, ale je veľký predpoklad, že v ročníku 2015/16 bude i najpestovanejší hybrid v Čechách. Na obrátkach silne naberá i jeho pestovanie v Nemecku, Poľsku a Maďarsku, kde bol uvedený na trh o čosi neskôr ako u nás.

Ale čím je vlastne MARATHON taký výnimočný? Tento hybrid v sebe kombinuje viaceré vlastnosti, ktoré spolu tvoria základ jeho úspechu:

  • Rýchly počiatočný vývin na jeseň  - možnosť  optimalizácie termínu sejby, dobrá reakcia na podmienky prostredia
  • Mohutný kolovitý koreň – je zárukou výbornej zimuvzdornosti, tolerancie sucha a efektívneho hospodárenia s vodou a živinami
  • Rýchly a intenzívny jarný vývin - umožňuje maximálne využitie zimnej vlahy i nižších teplôt, silné vetvenie
  • Skoré a dlhé kvitnutie  - lepšie využitie vlahy, nižších teplôt, podpora maximálneho opelenia, násady a vývinu šešúľ
  • Kompaktný vzrast – rýchly prechod z vegetatívnej fázy do generatívnej, efektívnejšie využitie živín, vynikajúca odolnosť voči poliehaniu
  • Homogénne dozrievanie – rýchly a efektívny zber s minimálnymi stratami

Tento súbor vlastností zabezpečuje hybridu MARATHON mimoriadnu úrodnosť a stabilitu, ktorá je už dobre preverená v rozmanitých podmienkach Slovenska. Jeho výnimočnosť a univerzálnosť potvrdzujú komplexné viacročné výsledky z mnohých lokalít v rôznych krajinách:

  • MARATHON je najúrodnejší hybrid v pokusoch SPZO na Slovensku v priemere rokov 2013 a 2014.
  • MARATHON je najúrodnejšínajstabilnejší hybrid v poloprevádzkových pokusoch na Slovensku v rokoch 2013 a 2014.
  • MARATHON je najúrodnejší hybrid v pokusoch SDO (Seznam doporučených odrůd, ČR) 2014 s priemernou úrodou 7,19 t/ha (priemer 14 lokalít) a rekordnou úrodou 8,12 t/ha (lokalita Pusté Jakartice)
  • MARATHON je najúrodnejším hybridom v pestovateľskej praxi v ČR (podniky SPZO) s priemernou úrodou 4,75 t/ha!
  • MARATHON je najúrodnejší hybrid v Nemecku (BSV pokusy 2013).

 Medzi obľúbené hybridy patrí tiež SHERPA, najpestovanejší hybrid v ČR (2013/2014). Je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí preferujú neskoré termíny sejby a skorší zber. SHERPA je stredne vysoký hybrid, veľmi plastický, vitálny a zároveň veľmi obľúbený medzi pestovateľmi.

Naopak, hybrid MERCEDES odporúčame pre skoršie termíny sejby a stredne neskoré termíny zberu. Je to vyšší, mohutný hybrid s vynikajúcou zimuvzdornosťou, ktorý popri vysokých úrodách vyniká i veľmi vysokým obsahom oleja.

Novinkami v našej ponuke sú hybridy SHREKORIOLUS.

SHREK je stredne skorý mohutný hybrid s vynikajúcou odolnosťou voči poliehaniu, výbornou zimuvzdornosťou a excelentnými úrodami. Vyniká rýchlym počiatočným rastom, dobre toleruje aj neskoršie termíny sejby, na jar rýchlo regeneruje a skoro kvitne.

ORIOLUS je výnimočný svojou skorosťou, kde je na úrovni dobre známeho hybridu ROHAN, jedného z najskorších na trhu. Je to nízky, kompaktný hybrid, s pomalším jesenným vývinom, ale veľmi rýchlou jarnou regeneráciou a skorým kvitnutím. Oba tieto hybridy veľmi dobre využívajú zimnú vlahu a dobre hospodária s vodou v jarných mesiacoch. To im dáva predpoklady na dobrú zvládanie i náročnejších podmienok a stabilné úrody.

Hybridy RAPOOL sú jednotkou na Slovenskom trhu a predpokladom Vášho úspechu!

Ing. Tomáš Upohlav, PhD.

produktový manažér RAPOOL Slovakia

 

 Graf: Úroda semena – SDO IA – reakcia odrôd na intenzifikačné opatrenia

Zdroj: ÚKZÚZ, Výsledky pokusů SDO IA 2013/14

 

 

 

Zdroj: ÚKZÚZ - pokusy pre SDO, Úroda semena  2014 na 14 lokalitách

% na priemer pokusu Lokalita Úroda   v t/ha
116%    Pusté Jakartice 8,12
121%    Krásné Údolí 7,85
116%    Humpolec 7,57
117%    Hradec n/Svitavou 7,50
128%    Opava 7,48
102%    Čáslav 7,46
114%    Domanínek 7,33
108%    Vysoká 7,17
105%    Věrovany 6,97
116%    Horažďovice 6,94
113%    Kujavy 6,79
131%    Trutnov 6,78
120%    Jaroměřice n/Rokytnou 6,78
107%    Chlumec n/Cidlinou 5,76

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down