13.06.2016 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agrorezort a PKS hľadajú spôsoby ako zvýšiť podiel slovenských potravín

Spôsoby zvýšenia podielu slovenských potravín na pultoch obchodov a v košíkoch spotrebiteľov boli hlavnou témou stretnutia šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS) a zástupcov Potravinárskej komory Slovenska (PKS). Informoval o tom dnes Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV.

BRATISLAVA. Slovenskí potravinári na stretnutí s ministerkou podľa neho upozornili na klesajúci podiel slovenských výrobkov. To má následne negatívny dopad na prvovýrobcov, spracovateľov a v konečnom dôsledku aj na zamestnanosť v regiónoch. Situáciu na trhu podľa potravinárov komplikuje aj tzv. mliečna kríza a ruské embargo.

"Využijeme všetky dostupné spôsoby ako zvýšiť podiel slovenských potravinárskych výrobkov na pultoch obchodov. Treba si uvedomiť, že najdôležitejšiu úlohu zohráva spotrebiteľ. Mali by sme zaujímať o to, odkiaľ výrobok pochádza, čo obsahuje a ako bol vyrobený," uviedla Matečná. Podľa ministerky slovenskí potravinári vedia produkovať vysokokvalitné, chutné a čerstvé potraviny, ktoré dokážu konkurovať zahraničným produktom. "Kúpou slovenských potravín podporujeme naše poľnohospodárstvo, zvyšujeme zamestnanosť našich ľudí a pomáhame rozvoju vidieka," vysvetlila ministerka. Agrorezort bude naďalej pokračovať v propagácii kvalitných slovenských potravín prostredníctvom Značky kvality SK a vo zvyšovaní informovanosti a povedomia spotrebiteľov o kvalite a bezpečnosti potravín.

Zástupcovia PKS na rokovaní s agroministerkou otvorili aj témy platieb poľnohospodárom prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Ministerka uviedla, že rezort má záujem zjednodušiť administratívu, zaviesť objektívne kritériá vyhodnocovania žiadostí s cieľom zabezpečiť transparentné čerpanie eurofondov.

Matečná prediskutovala tiež otázku vplyvu potravín na zdravie ľudí, s cieľom znížiť podiel solí a cukru v nich. Vyzdvihla, že Slovensko je jedna z mála krajín, ktoré obmedzujú množstvo soli v potravinách. "Toto opatrenie sa nám vráti na lepšom zdraví ľudí a v konečnom dôsledku aj v znížení nákladov na zdravotnú starostlivosť." Mnohí potravinári podľa zástupcov PKS už menia receptúry a podiel solí a cukru znižujú. Pozitívom je, že tento rok historicky prvýkrát podiel nesladenej vody prevýšil množstvo sladených nápojov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down