26.01.2016 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aj hydinárske odvetvie kvári otváranie sa cenových nožníc

Po rokoch poklesu v sektore hydiny sme v ostatných dvoch rokoch na Slovensku zaznamenali stabilizáciu s miernym nárastom. Vyplýva to z informácií, ktoré Roľníckym novinám poskytli predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

BRATISLAVA.  „V roku 2014 vyprodukovali chovatelia hydiny na Slovensku celkom 91 426 ton jatočnej hydiny, čo oproti roku 2013 predstavovalo nárast o 6 520 ton, čo je 7,7 percenta,“ uviedol Ing. Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Za minulý rok sú k dispozícii údaje, týkajúce sa obdobia január až október. Aj zo štatistických údajov, príslušných k tomuto časovému úseku, vyplýva potvrdenie vyššie načrtnutej tendencie, a teda opäť došlo k miernemu nárastu produkcie živej jatočnej hydiny.

„Napriek týmto pozitívnym trendom a napriek miernym nárastom, ku ktorým došlo v rokoch 2013 až 2015, naša dnešná realita je ešte stále hlboko pod úrovňou, ktorú sme vo výrobe živej jatočnej hydiny dosahovali v roku 2005,“ konštatuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Situácia  sa mierne zlepšuje aj na bitúnkoch, teda v samotnej výrobe hydinového mäsa. Aj tu došlo viac menej k stabilizácii, keďže medziročný pokles vyprodukovaného mäsa v rokoch 2014/2013 predstavoval len 585 ton, čo reprezentuje jedno percento.

„V roku 2014 sme na slovenských bitúnkoch vyrobili 50 903 ton hydinového mäsa. Na jedného obyvateľa a rok sme pritom vyprodukovali 9,35 kilogramu hydinového mäsa, čo nás však v rámci EÚ zaraďuje takpovediac na úplný spodok rebríčka,“ podčiarkuje Ing. D. Molnár.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down