21.01.2019 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aká bude budúcnosť slovenského zeleninárstva

Pod týmto názvom sa v Mojmírovciach koncom novembra minulého roka uskutočnilo už druhé stretnutie pestovateľov zeleniny, zástupcov obchodu, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska (ZZZS) s cieľom zhodnotiť aktuálny stav pestovania zeleniny na Slovensku v kontexte jeho ďalšieho vývoja a hľadania riešení.

Hostí odborného seminára privítal Ing. Jozef Šumichrast, PhD., riaditeľ ZZZS, ktorý zároveň viedol diskusiu k nastoleným témam.

Úvod patril problematike priamych platieb a neprojektových opatrení Programu rozvoja vidieka, ku ktorej sa vyjadril Ing. Jaroslav Gudába, generálny riaditeľ Sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR. Pestovateľov zeleniny však nepotešil informáciou, že od budúceho roka chce komisia alokovať 2 percentá do vybraných bielkovinových plodín, pričom v podmienkach SR sa táto podpora má v roku 2019 dostať do viazaných platieb v rámci I. piliera (VCS). Toto môže reálne spôsobiť zníženie podpory zeleniny v prospech bielkovinových plodín, keďže schéma VCS je ohraničená výškou max. 13 percent z priamych platieb. Plochy bielkovinových plodín najmä sóje pritom u nás rastú (cca. 50 000 hektárov v roku 2018), na druhej strane plochy ovocia a zeleniny majú klesajúci trend.

Aktuálny stav slovenského zeleninárstva

J. Šumichrast v úvode predstavil ciele a aktivity ZZZS. Prezentoval aj zastúpenie slovenských agropotravinárskych výrobkov na pultoch obchodných reťazcov: „Coop Jednota je na tom najlepšie, najhoršie dopadol LIDL.“ Zároveň zdôraznil nutnosť orientovať sa na zákazníka s cieľom pozitívne ho ovplyvniť, aby nakupoval slovenské produkty. Zastúpenie čerstvej a aj spracovanej zeleniny na pultoch obchodných reťazcov je alarmujúce. Za naďalej pretrvávajúci nepriaznivý stav považuje J. Šumichrast vývoj pestovateľských plôch jednotlivých druhov zeleniny a zemiakov, ktoré neustále klesajú. Veľmi málo sa u nás pestujú kapustoviny, koreňová a plodová zelenina a cesnak. Taktiež považuje za nesprávne zaradenie pestovateľských plôch tekvice do kategórie zeleniny, ktorá sa nepestuje za účelom získať plod na varenie či pečenie, ale na získanie oleja a má rovnakú podporu. Je zrejmé, že slovenskí pestovatelia zeleniny a zemiakov nemajú vytvorené adekvátne podmienky na naplnenie Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 – 2020, ktorej zámerom bolo zvýšiť pestovateľské plochy zeleniny a zemiakov. Ich podpora sa nezvýšila. Ak sa nezmení prístup štátu, výmery zeleniny budú naďalej klesať a bez pestovateľskej výmery tekvice sa budeme v roku 2020 reálne pohybovať pod 4000 hektárov zeleniny na ornej pôde. Na pultoch v obchodoch tak bude len zahraničná zelenina zo štátov, ktoré významne podporujú svojich pestovateľov. Rastúce požiadavky spotrebiteľa mať v obchodoch práve slovenskú zeleninu tak môžu ostať len v polohe sľubov.

Integrovaná produkcia - vízie, skúsenosti z praxe

Ing. Juraj Mačaj, dlhoročný pestovateľ zeleniny a zemiakov pripomenul, že samotný systém integrovanej produkcie (IP) je v Európe známy už viac ako 50 rokov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down