10.12.2019 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako často chodí kováčova kobyla doma bosá?

„Učím sa na vlastných chybách ale aj na chybách druhých - je to lacnejšie,“ povedal v úvode svojej prezentácie MVDr. Václav Osička, chovateľ, poradca a praktický veterinár počas odbornej konferencie spoločnosti Limagrain, ktorá sa uskutočnila 12. novembra 2019 v Sliači - Sielnica. Predstavil vlastnú farmu situovanú na Morave s 300 dojnicami a 220 hektármi pôdy.

Celý svet dnes rieši cenu pracovnej sily, je to problém s ktorým sú konfrontovaní aj výrobcovia mlieka. Živočíšnu výrobu máme problém zaistiť kvalitnými, odborne vzdelanými ľuďmi, konštatoval V. Osička. Jednou z možností ako sa s tým vyrovnať, je zväčšovanie veľkosti fariem s cieľom zvýšiť efektivitu výroby a teda produkciu mlieka na jedného pracovníka. Tak u nás i vo svete vznikajú farmy presahujúce tisíc ustajnených dojníc na jednom mieste. Druhou možnosťou je robotizácia výroby, ktorá sa napríklad presadzuje v Holandsku. Základom sú kapacitne menšie maštale zhruba pre 120 dojníc, ktoré obhospodarujú maximálne dvaja ľudia/maštaľ. Pri vysokej úžitkovosti, 42 až 45 litrov na dojčiacu kravu a deň, sú schopní vyrobiť na jedného zamestnanca 700 tisíc až milión litrov mlieka ročne.

Mať vízie

„Dnes na farmu a na výrobu mlieka nahliadam s perspektívou, ako by to mohlo vyzerať v blízkej, ale aj vzdialenejšej budúcnosti z hľadiska ekonomickej udržateľnosti. Vlastné podnikanie, generačný interval a veľkosť investícií, to nie je na roky, ale na generácie. Je preto nutné mať dlhodobú víziu, postavenú na reálnych základoch, uviedol ďalej V. Osička a dodal: „Ako chovateľa ma v súčasnosti najviac trápi výroba objemových krmív. Rovnako ekonomická udržateľnosť - koľko mlieka spoločnosť bude od nás objednávať a koľko nám za to zaplatí.“ Upozornil na fakt, že podnikanie v živočíšnej výrobe je sťažené aj tým, že spoločnosť začína hovoriť, akoby kravy mali byť chované. „Chce, aby sme kravy pásli, nepoužívali pesticídy, aby sme neodstavovali teľatá od matiek, nepoužívali antibiotiká, hormóny. Sú to ľúbivé požiadavky, ale otázka je, na koľko sú reálne,“ zamyslel sa V. Osička.

Zásadné riziká pre výrobu mlieka

Jedným z rizík, ktoré môže reálne ohroziť fungovanie každého podniku, je personálna politika, komunikácia s ľuďmi, ich motivácia a ochota zodpovedne pracovať nielen v závislosti od výšky finančnej odmeny. „Myslím si, že s ľuďmi stále nevieme dostatočne pracovať, alebo sa na to nezameriavame,“ dodal ďalej.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down