21.02.2020 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuálna situácia na trhu s jačmeňom a sladom na Slovensku

Sériu januárových odborných podujatí pre poľnohospodárov odštartoval odborný seminár spoločnosti Limagrain Central Europe Cereals, ktorý sa uskutočnil v priestoroch kaštieľa v Mojmírovciach. V centre pozornosti bola aktuálna situácia s jačmeňom a sladom na trhu. Taktiež portfólio jarín pre sezónu 2020.

Hostí podujatia privítal Ing. Pavel Kutmon, riaditeľ spoločnosti Limagrain Central Europe Cereals (LCEC): „Cieľom nášho stretnutia je oboznámiť sa s požiadavkami spracovateľov sladovníckeho jačmeňa, t. j. sladovní a pivovarov, ktoré odrody jačmeňa pestovať s prínosom ako pre spracovateľov, tak pre pestovateľov.“

Problematika pestovania a spracovania sladovníckeho jačmeňa

"Z celosvetového hľadiska je Slovenská republika vo výrobe sladu na dvanástom mieste, čo je na takú malú krajinu mimoriadne. V rámci EÚ je Slovensko na šiestom mieste," uviedol Marián Šternócky, vedúci nákupu jačmeňa spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne. Skonštatoval, že v posledných rokoch výroba alkoholického piva na Slovensku klesá, dnes je na úrovni dvoch miliónov hektolitrov ročne. Je to spôsobené viacerými faktormi. Spotrebitelia menia svoje návyky, napr. zvyšuje sa spotreba nealkoholických nápojov a nealkoholických pív. Celková výroba piva v SR – alkoholického, nealkoholického a radlerov dosahuje 3 186 000 hektolitrov ročne.

Pivovarnícky a sladovnícky trh na Slovensku v súčasnosti tvorí 74 pivovarov a 7 sladovní. Z toho dva veľké priemyselné pivovary produkujú viac ako milión hektolitrov piva ročne, dva menšie pivovary s produkciou 100 tisíc až 200 tisíc hektolitrov piva ročne a 70 remeselných pivovarov s produkciou 1 000 až 10 000 hektolitrov piva ročne. Na Slovensku na jedného obyvateľa ročne spotrebujeme 74,5 litra piva, pričom medziročný nárast je o 3,5 percenta.

Rekordná výroba sladu

V roku 2018 sa na Slovensku vyrobilo 292 600 ton sladu, čo je najviac za posledných desať rokov. Podľa M. Šternóckeho v roku 2019 dosiahneme podobne výsledky. Pre potreby slovenských pivovarov postačuje 19 percent z tejto produkcie a až 81 percent sladu sa v roku 2018 exportovalo do zahraničia, vďaka čomu patrí slad medzi najvýznamnejšie exportné komodity rastlinného pôvodu, ktoré sa zo Slovenska vyvážajú až po spracovaní.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down