18.03.2014 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Brekovskí vinohradníci sa v tomto roku zamerajú aj na výrobu sektu

Zemplínski vinohradníci sa po ukončenom základnom reze viniča momentálne zameriavajú na vyväzovanie jeho rodiacich letorastov. Plné ruky práce majú v týchto dňoch aj pestovatelia z obce Brekov v okrese Humenné, pri ktorej sú situované najsevernejšie registrované vinohrady na Slovensku.

BREKOV. "Jarný rez, ktorý je najdôležitejším úkonom vo vinohrade na začiatku sezóny, už máme úspešne za sebou. Je mimoriadne významný preto, lebo ním diktujeme viniču, ako bude rodiť a aké v podstate hrozno na ňom chceme dopestovať," uviedol pre TASR brekovský vinohradník Peter Mihaľko.
Začiatok sezóny podľa jeho slov nesprevádzajú ideálne pomery. "Zima bola mimoriadne teplá a suchá, takže ten vlahový deficit je tu ešte z jesene. Dúfajme, že ešte nejaká vlaha z jari bude, pretože marec bol doteraz veľmi teplý."
Základný rez viniča odštartovalo pri Brekove teplejšie počasie o tri týždne skôr ako vlani. "Uvidíme, ako to bude so škodcami po zime, pretože výrazné mrazy sme tu nemali. Prvý postrek na drevo proti prezimujúcim škodcom budeme aplikovať v apríli," vysvetlil P. Mihaľko.

Dovtedy bude podľa jeho slov ukončené vyväzovanie letorastov. "Chceli by sme to stihnúť ešte pred pučaním, pretože keď začne drevo nalievať, tak potom krehne a následne sa s ním zle manipuluje, to znamená - nedajú sa tie rodiace ťažne dostatočne naformovať na nosný, respektíve vodiaci drôt."
Vlaňajšia vinárska sezóna pod Brekovským hradom bola jedna z najlepších za posledné roky. Pestovateľom sa tu podarilo vyprodukovať výberové vína s prívlastkom ako napríklad neskorý zber či výber z hrozna.
V tomto roku si tu chcú prvýkrát vyskúšať jednu novinku. "Pokúsime sa z odrody Chardonnay vyrobiť prvú vzorku sektu, to znamená z vína kvasiaceho sekundárnym kvasením priamo vo fľaši, klasickou metódou," ozrejmil P. Mihaľko.
Na ploche vinohradov pri Brekove sa darí viacerým bielym a modrým odrodám viniča. Okrem spomínaného Chardonnay ide napríklad o Müller Thurgau, Sauvignon blanc, ale aj o Frankovku modrú či Cabernet Sauvignon.
(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down