06.08.2014 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny pekárenských výrobkov musia podľa pekárov vzrásť

Ceny pekárenských výrobkov, ale aj cukrárskych výrobkov musia podľa pekárov bezpodmienečne vzrásť, nie klesnúť, pretože pekárenské odvetvie už od roku 2011 hospodári so stratou.
Uviedol to člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a podpredseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Slavomír Moravčík v súvislosti so špekuláciami, že pre pravdepodobne dobrú tohtoročnú úrodu obilia v SR sa znížia ceny pekárenských výrobkov.

BRATISLAVA. Uviedol to člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a podpredseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Slavomír Moravčík v súvislosti so špekuláciami, že pre pravdepodobne dobrú tohtoročnú úrodu obilia v SR sa znížia ceny pekárenských výrobkov.

"Strata je jednoznačne spôsobená tým, že naše výrobky predávame pod náklady. Od roku 2010 nám vzrástli všetky druhy nákladov, ale ceny pekárskych výrobkov zostali alebo tie isté, alebo dokonca v dlhodobom horizonte klesli. To je príčina, prečo pekárne robia stratu a prečo sú v takej situácii, v akej sú," zdôvodnil.

Pekárenské odvetvie si podľa jeho slov nemôže ďalej dovoliť pôsobiť v takýchto hospodárskych podmienkach. Najpredávanejším pekárenským výrobkom na Slovensku je podľa neho pravdepodobne 40-gramový rožok.

"Cena múky v jednom rožku sa pohybuje na úrovni okolo 0,9 eurocenta. Ak by teda aj cena múky na trhu klesla, tak sa takáto zmena v nákladoch prejaví absolútne mizivou čiastkou. Cena múky je len jedným z malých faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu výrobku," priblížil Moravčík.

Priemerná predajná cena rožka na úrovni 4,5 eurocenta podľa jeho informácií neprináša pekárom žiadnu rentabilitu.

"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch, 2011 až 2013, v strate vo výške 10 miliónov eur," informoval 25. júla výkonný riaditeľ SZPCC Bohumír Sabo.

Cenu chleba a rožkov si podľa neho stanovujú obchodníci sami, podľa svojich marketingových zámerov, a nie na základe ponuky pekárov. Takáto situácia podľa Saba ohrozuje existenciu celého pekárskeho odvetvia, pretože už chýbajú prostriedky na jednoduchú reprodukciu, nieto ešte na podstatnejší rozvoj a inovácie.

"Sme pritom producenti základnej potraviny a najväčší zamestnávatelia v potravinárskom priemysle. Zamestnávame viac ako 8000 pracovníkov. Napriek významu nášho odvetvia v národnom hospodárstve a výžive spoločnosti majú pekári spomedzi potravinárov druhú najnižšiu mesačnú mzdu 567 eur, ktorá nedosahuje ani 75 % priemernej mzdy potravinárov, respektíve 68 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodal výkonný riaditeľ SZPCC.

(tasr)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down