31.08.2016 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Choroby uskladnených zemiakov

Pri výrobe zemiakov vznikajú choroby poškodzujúce hľuzy v troch fázach: pri pestovaní, pri zbere a manipulácii s hľuzami a pri skladovaní.

signalizačná správa

Mokrá hniloba zemiakov

Baktérie tejto choroby (Erwinia carotovora) prežívajú v pôde a vnikajú do novovysadených hľúz cez poranenia. Prejavujú sa najskôr na byliach hnedočiernym sfarbením, zahnívaním a dajú sa ľahko vytiahnuť z pôdy. Listy sú stuhnuté, vzpriamené, zvinuté k lícnej strane. Pletivo hľúz má najskôr ružovkastú farbu, neskôr sčernie a zemiaky sa menia na zapáchajúcu kašovitú hmotu. Hlavná škodlivosť sa prejavuje vo forme hniloby počas skladovania. Ochrana spočíva v používaní zdravej sadby, zabránení tvorby vodného filmu na hľuzách ich vysušením pred uskladnením, triedením hľúz počas skladovania a výsadbou do vyhriatej pôdy. Nesadiť zemiaky dva roky po sebe. Chemická ochrana nie je možná.

Suchá hniloba zemiakov

Fusarium solani, Fusarium sambucinum prežíva v pôde a do hľúz sa dostáva cez poranenia. Prejavuje sa hnedými škvrnami na povrchu hľúz na miestach poškodenia. Čerstvá hniloba je mokrá, neskôr je pletivo hnedé, prachovité. V hľuzách vznikajú trhliny s bielym mycéliom, na povrch prerážajú ostrovčeky mycélia oválneho tvaru a na svetle sa sfarbujú na ružovo alebo modrasto. Príčinou vädnutia celých rastlín je spôsobené spráchnivením materskej hľuzy. Prevenciou je skladovanie zdravých zemiakov bez prímesí pôdy, choroba má totiž vlastnosť šíriť sa v skladoch od hľuzy k hľuze. Počas skladovania udržiavajte teplotu pod 6°C, vysádzajte len zdravé hľuzy. Chemická ochrana je v morení sadby prípravkami na báze mancozebu. Ak musíte už namorené zemiaky skŕmiť, môžete tak urobiť až po 92 dňoch a umytí hľúz.

Alternáriová škvrnitosť zemiakov

Syn. Hnedá škvrnitosť listov (Alternaria porri f.sp. solani) prežíva bežne v pôde aj niekoľko rokov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Komentáře k článku

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down